Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

24. 5. 2012 10:42
Možná by to chtělo upřesnit, o kolik peněz se jedná.

V pořadu Máte slovo padl údaj, že se jedná o náklad cca 1000 - 2000 kč za rok na hektar.

Přitom já vím, že výnosy z hektaru jsou v hodnotě cca 30 - 50 tisíc Kč z hektaru, zisk u těch pár ziskových plodin 5 - 10 tisíc Kč z hektaru ročně, 25 - 45 tisíc Kč činí tedy celkové roční náklady na obdělávání 1hektaru pole.

Takže zelená nafta znamená 2 - 4 % z celkových nákladů zemědělce na hektar.

Co se týká toho, jestli zemědělce zelenou naftou podpořit nebo ne, nevím. Před 20 lety jsme si mysleli, že zemědělci zase zruší a rozdělí ty obrovské otevřené lány, kde plno pozemků je ohroženo erozí a kde je v zemi každým rokem míň humusu a živin a že zemědělci se začnou o tu půdu starat.. Stalo se přesně opačné. Dnešní zemědělci převzali systém socialistických zcelených lánů a ždímají tu půdu ještě intenzívněji. Zlatá socialistická družstva.

0 0
možnosti
JS

kelner

24. 5. 2012 11:36
Re: Možná by to chtělo upřesnit, o kolik peněz se jedná.

Nějak jste zapomněl jste na americké farmy. Nechtěl byste se také v průmyslu vrátit k manufakturám?

0 0
možnosti
FK

ataknevim

24. 5. 2012 10:41
O významu zelené nafty pro české zemědělství

To budem konečně soběstační v prasetech a pod. a nebudeme to muset plesnivé dovážet z Polska?

0 0
možnosti
MK

Bob-an

24. 5. 2012 10:50
Re: O významu zelené nafty pro české zemědělství

To je trochu spatna kauzalita. Z polska nedovazim kvuli tomu, ze bychom vyrabeli malo, ale vyrabime malo kvuli tomu, ze lidi kupuji veci z polska

1 0
možnosti
VN

Viktor N.

24. 5. 2012 10:41
mýlíte se, paní Šimonová

Dotace jsou vysoce škodlivé a pokřivují celý trh v celé

Evropě a zejména u nás.To platí obecně a nejen o zemědělských dotacích.

Opominula jste férový alternativní návrh pana Macha ke zrušení dotací — fajn, zaveďme slevu všem, nejen zemědělcům, ale všem podnikatelským subjektům a také občanům: snižme daně z PHM všem a stejnou měrou. Rozproudí se ekonomika a stát ušetří na byrokratické agendě a kontrolních mechanismech.

A s tím souvisí i další návrh. Zrušit veškeré dotace. Ušetří se na nákladech na přerozdělování, agendě, byrokracii, agenturách, úřednících… a občan především ušetří na daních. Občanům tedy zbyde mnohem víc peněz a zemědělec hrdě bude pracovat na svém a za své a nebude závislý na ukradených penězích od občanů.

Na veškeré dovážené zboží, jenž bylo vyrobeno na základě dotací/subvencí, bude uvalena dovozní přirážka, jenž bude plně kompenzovat výši této nezákonné subvence.

5 0
možnosti
PV

VerneP

24. 5. 2012 11:43
Re: mýlíte se, paní Šimonová

kdyby nasi zemedelci souperili jen mezi sebou, pak at jsou dotace klidne zruseny, ale konkurence dnesnich zemedelcu je ze zahranici. jak chce takova politicka nula, jako je pan Mach, donutit EU, aby zrusila dotace v cele unii? jestli chodite nakupovat, pak musite videt, odkud jsou bednicky, z nichz tahate ovoce a zeleninu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 5. 2012 10:36
To je tak

Můžeme diskutovat, zda a jak moc zemědělce dotovat. Jen musíme vědět, že ty dotace jdou z našich peněz. Že by se třeba mohla ponechat snížená sazba DPH na 12 %, kdyby se celková dotace do zemědělství (44 mld. + zelená nafta + jiné dotační programy) snížila na polovinu. 

  Nevím, zda by to bylo dobře. Jen konstatuji, že nějak tuto provázanost mezi dotacemi a úlevami komukoliv musíme stejně zaplatit my, "úspěšne" pomíjíte.

0 0
možnosti
PH

modrénebe

24. 5. 2012 10:27
Je zajímavé,

že soukromí zemědělci se k tomu nepřipojili a celý problém chtějí řešit jiným způsobem.

0 0
možnosti
MP

vogele

24. 5. 2012 10:38
Re: Je zajímavé,

nepřipojili se proto že většina malých zemědělců žádnou zelenou naftu nemá. Samozřejmě slevu na dani zrušit podnikání v zemědělství je jako každé jiné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.