Diskuse

O významu zelené nafty pro české zemědělství

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bucharovic

24. 5. 2012 15:37
.

Dnes bych od Vás očekával trochu jiný článek na trochu jiné téma... Škoda...

0 0
možnosti

buxus

24. 5. 2012 12:01
Dvě věci jsou neoddiskutovatelné

1. Není možné měnit podmínky českých zemědělců k horšímu - tedy rušit dańové úlevy či dotace, pokud to neudělají všechny státy EU - to je jasné.

2. Na druhé straně není možné si vynucovat pozornost veřejnosti - byť v případě oprávněných požadavků - blokováním dopravy a vyvoláváním nebezpečných situací na silnicích. Poškozuje to lidi, kteří za nic nemohou a kteří na rozhodnutí vlády nic nezmění. Pokud by se každá zájmová skupina, která má, nebo si myslí že má, oprávněné požadavky, chovala tímto způsobem, tak se nikam nehneme. Proto tenhle způsob protestu nemůže získat sympatie a podporu ostatních, už jen proto, že kdyby úspěšný byl našel by velmi mnoho následovníků.

0 0
možnosti

carolusI

26. 5. 2012 7:48
Re: Dvě věci jsou neoddiskutovatelné

Zemědělci si nemohou dovolit jinou formu protestu. I tato je stála dost peněz. Pokud by zemědělci neoseli pole, nemají příjem za celý rok. Když nenakrmí dobytek, čeká je trestní stíhání. Stávka zemědělců není tak jednoduchá jako v jiných profesích. Když zastávkují lékaři, vláda rychle ustoupí a přidá na platech. Když budou stávkovat zemědělci, jejich živnost skončí. Že to pak odneseme všichni zdažením potravin?  To se projeví až za rok, kdo by se o to staral.

0 0
možnosti

VerneP

24. 5. 2012 12:01
Jsem rad, ...

... ze pan Mach, pravicovy politik, verejne zboril mytus o tom, ze zavisti trpi pouze levicove smyslejici lide v tomto state.

0 0
možnosti

Viktor N.

24. 5. 2012 12:31
Re: Jsem rad, ...

jste sprostý lhář!

Mach chce spravedlnost pro všechny, tedy nikoliv pro vybrané zemědělské subjekty. Chce snížit míru okrádání občanů a tím i míru na to navázané korupce. Tohle je závist?

Ne, ale to, co Vy sám zde předvádíte, je hnusná a sprostá závist, pane Vernere! ;-O

1 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

24. 5. 2012 11:52
Dotace jsou v principu špatné

A my vlastně tímto zlem bojujeme proti zlu dotací v okolních zemích. Pak se celá konkurence smrskne na to, kolik kdo dokáže vydyndat dotací. ;-(

-

Chápu, že jsme v EU, ale stejně bych dal přednost ochraně trhu pomocí cla, než dotačnímu šílení. :-/

1 0
možnosti

VerneP

24. 5. 2012 12:02
Re: Dotace jsou v principu špatné

tak to asi vsichni, ale v teto chvili neni jina moznost a ruseni dotaci je akorat tak dalsim hrebickem do rakve.

0 0
možnosti

kuča

24. 5. 2012 11:09
Paní Šimonová.......perfektně napsáno.......!

:-).......Pořad s Paní Jílkovou jsem viděl, byl, to humus. Nenechá žádného dokončit myšlenku, ustřihne to, když by se měl divák dovědět závěr. Pokud předcházející diskutéři se přiklánění k Machovi s výrokem zrušit dotace v celé Evropě,

říkám! Prosaďte to a naftu všem bez dotací a ruším Vám svojí hlavou za to, že naši zemědělci budou z celé Evropy nejlepší! Ty dotace do zemědělství jsou "podstatně" nižší, než u dřívějších členů EU a pokuste se to vzít frantíkům. To by byla Paříž zavezená hnojem a prasata v ulicích. Jenomže a to je je všeobecně známo, český sedlá je jak vrba! Čím víc se ořezává, tím lépe roste. POkud tam stál zástupce ODS a předseda svazu soukromých rolníků, tak to jsou spíš hobby zemědělci. Dělá celá rodina od vidím do nevidím, ale mají to za koníčka, hlady nemřou a jsou ve své práci šťastni. Vím o čem mluvím! Také jsem po sameťáku 12 roků hospodařil na víc jak 2OO ha..

2 0
možnosti

kuča

24. 5. 2012 11:17
Re: Paní Šimonová.......perfektně napsáno.......!

:-)...... Začínal jsem s 15 lidmi, skončil se 4. Ráno v 5 do práce, v sezóně večer v 8 někdy i v 1O doma. Tenkrát za plat, za který by ani podavač u zedníků nedělal. Žádné volno, žádná dovolená, žádné svátky. Dobytek musí žrát každý den! Jezdit ve starém křápu, protože na pořádné auto není, peníze se investují buď do oprav, nebo koupě nových strojů. A tak furt dokola! Moc bych přál všem těm pisálkům, co se nevybraným způsobem o zemědělce otírají, ať si to jdou zkusit! Paní autorko pro Vás: R^R^R^

1 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

24. 5. 2012 11:07
Zelená nafta má skvělý efekt

Hlavním výsledkem je zdražení olejů, nejen řepkového, ale i slunečnicového a dalších. Když je po zboží poptávka, tak zvyšuje ceny komodit. A vlastně zvyšuje i ceny obilí, protože to by se taky pěstovalo více. Levnější "zelená nafta" nás stojí dražší potraviny.

Po řepce je přitom velká poptávka, právě díky zahraničí. Není problém koupit rakouský řepkový olej, kde ovšem ta řepka vyrostla na našich polích. Pak tu je i obrovská spotřeba řepky do bionafty, tj. upravený řepkový olej do motové nafty, povinně v určité výši, jak požaduje EU. Je třeba ještě vedle toho dávat další dotaci pro traktory, co jezdí na polích? Nemají těch dotací naopak až moc? Jsou dražší oleje, rostlinné tuky k mazání typu Rama, Flora a nepřímo to zdražuje i třeba máslo.

0 0
možnosti

Michal007

24. 5. 2012 11:29
Re: Zelená nafta má skvělý efekt

V odporné termitologii vskutku nejste suterén.

ZELENÁ NAFTA je nafta se sníženou spotřební daní, protože ta se má používat na výstavbu a údržbu silnic. Zemědělské stroje jezdí hlavně po poli, takže nižší příspěvek na silnice má svoji logiku a není to v podstatě ani dotace. Jiná věc je zneužívání zelené nafty.

BIOPALIVA jsou výroba pohonných hmot z rostlinných olejů apod. a nemají se zelenou naftou nic společného. Biopaliva zdražují potraviny, ne zelená nafta.

1 0
možnosti

zmat

24. 5. 2012 11:06
dotace a regulace

jsou největším zlem

1 0
možnosti

tombry

24. 5. 2012 10:59
Máte pravdu

spousta lidí je pro úplné zrušení všech doatcí. Svým způsobem mají pravdu, ale háček je v tom, že by se musely zrušit v celé EU a to je nereálné. Takže pokud je zrušíme jen našim zemědělcům a polský, německý, francouzský a td. zemědělec dál bude vesele přijímat všelijaké dotace, tak české zemědělství půjde do hajzlu a místo obdělané krajiny tu za chvíli budeme mít pole plné bodláčí a vše se bude dovážet !!

0 0
možnosti

Viktor N.

24. 5. 2012 11:11
Re: Máte pravdu

Nemáte pravdu, viz níže. Dotace lze u nás lokálně zrušit. A náš trh pak chránit dovozní přirážkou na veškeré komodity, jejichž výroba je jakkoliv dotována/subvencována a jejíž výše by plně kompenzovala výši těchto dotací. Toto by byl naprosto legitimní krok.

Jenže to by odpadlo spousta příživníků, vyschly by zdroje korupcí, státní agenda by se musela zeštíhlit, daně by se nemohly zvyšovat, ale naopak by se musely snížit — toť těžká noční můra všech úředníků a vládních činitelů!

0 0
možnosti

Halfunx

24. 5. 2012 10:59
Kdo

odkoupí půdu po krachujících zemědělcích?

Mě tak napadlo.

Kdo má fůru peněz a nemá je do čeho vrazit?

Jakékoliv dodace jsou ze své podstaty diskriminační a devastující. Nikdo nemá přehled u skutečných nákladech na výrobu potravin, trh je deformován jak v nákladech tak ve výnosech. Výše dotace se určuje jen podle hlasitosti řevu příjemců dotací a zájmů nadnárodních firem. Zrušit veškeré dotace a zavést clo na dovoz ve výši dotace jinde obdržené. Někomu se totiž musí sebrat, aby se mohl jiný dotovat a to se cca polovina prošustruje v průběhu přerozdělování.

0 0
možnosti