Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hoky

5. 4. 2011 14:52
labrador

Když se měl narodit nejmladší syn, vybírali jsme psa vhodného k dítěti. Zvítězil labrador a neudělali jsme chybu. Vyrostli spolu a už 13 let jsou největší kamarádi.

Nejhorší zkušenosti mám ne s velkými psy, ale s ratlíky a jejich páníčky či paničkami. Jejich malý miláček je přeci hodný. Takže běhá navolno a kdo se po něm špatně podívá by měl být na místě zastřelen. Jednou jsme byli v Babiččině údolí, labradora na vodítku (bez náhubku), šel jak je naučen celou dobu u nohy. Kolem pobíhal nějaký ratlík cca 1,5 kg včetně psí známky (pokud jí měl) a dorážel na našeho psa. Náš Bobby lehce zavrčel a páníček ratlíka začal ječet, ať si psa hlídáme a jaktože bojové plemeno nemá náhubek. Po chvíli dohadování, čí pes lítá navolno a doráží na ostatní a páníčkovo marných snahách o přivolání svého miláčka k sobě, jsem povolil kus vodítka, co jsem měl obtočený kolem ruky a zavolal "Bobby, svačinka". Hned byl klid, už jsem je neviděl. Okolí se také velice bavilo.

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

5. 4. 2011 14:59
Re: labrador

Také jsem se s něčím podobným setkal. Hodně majitelů malých psů, o kterých píšete, má naprosto vygumovaný mozek médii pokud jde o vztah k velkým psům en bloc. A že se ten jejich malý nevychovaný zkažený pejsek chová s prominutím jako hovado, o tom nechtějí nic ani slyšet. Jednou našeho chodského psa napadl malý takový ten lovecký pejsek, zapomněl jsem jméno, ale takový docela akční. Zakousl se mu do krku. Protože je náš pes duše dobrá, neohnal se a ani malého prevíta nezakousl, byť to mohl udělat téměř jedním pohybem hlavy. Ten malý prevít ho kousl do krve, přesto jsme to byli my, kdo za to mohl, náš pes byl ten zlý a hlavně se dívali, jestli se tomu jejich prevítovi něco nestalo.

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

5. 4. 2011 14:49
A jinak ještě jedna věc

V Čechách hodně lidí nepochopilo jednu velmi zásadní věc, a to pokud jde o výchovu psů i dětí. Pes i dítě je potřeba vychovávat, ukazovat jim, co mají a co nemají dělat. Tohle neznamená je bezdůvodně sekýrovat nebo bít!!! Mnoho lidí v Čechách se i k vlastním dětem chová velmi nespravedlivě, v podstatě je nezajímá, co si dítě myslí nebo cítí, "vychovávají" ho jako toho psa, kterého taky vychovávají špatně. Dokud si lidi neuvědomí, že živý tvor není věc, že existuje duše, software, říkejte tomu, jak chcete, a podle toho je potřeba to brát, tak budou nevychované děti i nevychovaní psi.

0 0
možnosti
OP

Bětka

5. 4. 2011 14:35
Souhlas

Od doby,co vlastním velkého psa útulkového původu,psychicky ne zcela vyrovnaného,tvrdím,že jaký majitel,takový pes. A za pokousáním malých dětí vidím v prvé řadě chybu rodičů.

Mám podobnou zkušenost s "bojovým"psem jako autorka.Šly jsme jako skupinka ženských kolem domku mého známého.Uviděla jsem nového psa,ptala jsem se,jestli si ho můžu pohladit,když i pes se tvářil,že bych se mu líbila.;-DDřepla jsem si,pes si položil hlavu na mé rameno,přitiskl k tváři a nechal se drbat a hladit.Pak se jedna paní zeptala,co je to za psa.Po odpovědi,že 10ti měsíční rotvajler,zděšeně uskočila.Vždyť to je ten pes,co trhá děti.Lidi jsou neskutečně zblblí tiskem. Prý jestli se nebojím k takovému psovi jít? Nebojím, odhadnu,co se psovi honí hlavou a taky vím,že neútočí bez varování-vycení zuby,zavrčí,couvne atd.Na ulici bych se s ním asi nekamarádíčkovala,ale v přítomnosti jeho pána,proč ne.

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

5. 4. 2011 14:45
Re: Souhlas

No právě. Naši mají chodského psa a fenku anglické verze německého ovčáka (černou dlouhosrstou), protože maminka se zajímá o výchovu psů detailně už asi dvacet let, tak jsou dobře vychovaní. Když je měli v Anglii, tak to bylo samé "what lovely dogs are they" a lidi si je normálně hladili, ať už venku, nebo třeba v té zmíněné hospodě, kam si psa bral téměř každý (a nikdy jsem tam neviděl rvačku). A v Čechách? Lidi div nelezou na strom, když je vidí.

0 0
možnosti

M.jesterka

5. 4. 2011 14:25
Karma

R^

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

5. 4. 2011 14:18
Plný souhlas

Hodně dobře je to vidět v Anglii. Tam je volnost pro psy velká, košíky jsou "unheard of" coby týrání zvířat, používají se jen pro ty opravdu nezvladatelné psy, v hospodě často mají lidi své psy na volno, kteří chodí mezi sebou a nic se neděje. Vůbec velmi často mají lidi psy na volno a nic se neděje. Proč? Protože je majtel plně zodpovědný za to, co pes udělá a protože je v Anglii tradice nebrat psa jako věc, ale jako zvíře, které je nutné vychovávat. Lidi si prostě neumí představit psa nevychovat. Jenže to v Čechách není zvykem, buď mají lidé takový ten vesnický přístup typu pes dostane boudu 3x2 metry a nikdy nejde ven (a to je časovaná bomba), nebo městský přístup, kdy psa berou skoro jako dítě. Pes je pes a měl by dostat podle toho adekvátní výchovu a férové zacházení. Jenže jak dlouho to bude trvat, než to v Čechách (Moravu a Slezsko z tohoto pohledu neznám) bude jako v Anglii?

0 0
možnosti
A

ab1536

5. 4. 2011 14:15
diky

;-D, jste mi pripomnela, jak jsem nechala psa, at se pase a prislo dite....male (nevyznam se v tom) a melo v ruce vetev, takovou docela osklivou, ne klacek na hrani. a po chvili zirani a rozmysleni to po mem psovi hodilo. tak jsem frackovi rekla, ze kdyz to udela jeste jednou, uhnije mu ruka a bude to strasne bolet a nova mu uz nenaroste. dite se zarazilo a odcvalalo zpatky na hriste....teprve za par minut se ukazalo, ze rodice stali celou dobu par metru od nas, ale ani se neobtezovali nejak zasahnout...asi ani nevedeli, ze jejich potomek opustil hriste, bavili se mezi sebou. a ja si asi po roce uvedomila, ze to nebohe decko mozna chtelo psovi hodit klacek, ale nevedelo, jak na to. kazdopadne, kdybych se koukala nekam jinam a dite prislo bliz a klacek se psovi zabodl do oka....buhvi, co se mohlo stat...a byla bych obvinena ja, ze si mam hlidat cokla.

0 0
možnosti
S

Smrť

5. 4. 2011 13:42
Karma

R^ Výstižné, děkuji za článek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.