Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

India

23. 2. 2011 9:41
Máte naprostou pravdu.

Chybička se tolerovat u bloggera dá, stejně jako malá a velká písmena nebo I a Y. Jenže špatně napsaná a rozdělená věta úplně změní smysl této věty. V žádném případě nejste náročná - naopak - nároční bychom měli být všichni.

0 0
možnosti

Glock Mark XIII

23. 2. 2011 8:48
Nejste nějaká náročná?

;-)

0 0
možnosti

comme il faut

23. 2. 2011 7:59
Teď tam mají další perlu

"Nový Zéland truchlí za oběti"

0 0
možnosti

karhukoira

22. 2. 2011 23:28
Fakt je, že jsem se musel hodně snažit,

abych pochopil, kde je zakopán pes. Protože nad titulky, pokud nejsou úplně blbé, nepřemýšlím a tudíž jsem obě varianty bral tak, že mrtví byli Američani. Teprve díky rozboru paní Šimonové mi došlo, že to lze vykládat i opačně. Nejtajemnější na tomto blogu je ale fotka autorky. Přemýšlím, co tím chce čtenářům naznačit: a) dala jsem záměrně mizernou fotku, b) opravdu si myslím, že jsem krásná, c) reklama na ozubené brýle...

0 0
možnosti

Aretta

22. 2. 2011 22:27
ad Anna Lešková

AL: "Nastudujte si něco o přívlastku těsném a volném. Zde je důležitá informace, že se jednalo o zabití Američanů, které unesli piráti - při použití čárek je informace o únosu zcela potlačena, tudíž dochází ke změně významu."

......

Paní Lešková, myslíte to dobře, nicméně ZJEDNODUŠENĚ. Váš výklad vypadá logicky, ale pravdu nemáte, ačkoli přívlastky teoreticky ovládáte. 

Abych se přizpůsobila Vašemu stylu diskuse, pokračuji přemoudřelým tónem: Doporučila bych Vám nastudovat víc než pouze "NĚCO o přívlastku volném a těsném", a to pokud možno nikoli z učebnice pro gymnázia.

 A dál pokračuju po svém: Na rozdím od  Vás se mnou lze o jazyce diskutovat, nejde totiž o dogma;-)

0 0
možnosti

Aretta

22. 2. 2011 22:15
Hm

taxem se těšila, jak obohatím přemoudřelou diskusi příspěvkem, a on to larsen. už napsal;-)

0 0
možnosti

sir Humprey II.

22. 2. 2011 22:24
Re: Hm

to nic, broučku

0 0
možnosti

pavel kula

22. 2. 2011 21:33
To je zajímavé, Jano,

nyní Vám Vaši věrní diskutéři strycek Joe, taras, aveerius a další neporadí, co :-) ? Každopádně musím konstatovat, že čárky jsou někdy pěkné mršky. :-)

0 0
možnosti

Ctitel Giuseppe Verdiho

22. 2. 2011 19:45
LIbor a Standa

Čárka doopravdy mění někdy význam. Vezměme si dvě věty:

1) "Libor mi řekl, že Standu odvezli s těžkými popáleninami do nemocnice a o dvě hodiny později zemřel". Když to napíši takhle, znamená to, že Standa zemřel dvě hodiny poté, co ho odvezli do nemocnice.

2) "Libor mi řekl, že Standu odvezli s těžkými popáleninami do nemocnice, a o dvě hodiny později zemřel". Když to napíši takhle, znamená to, že Libor zemřel dvě hodiny poté, co mi řekl, že Standu hospitalizovali.

0 0
možnosti

Anna Lešková

22. 2. 2011 19:48
Re: LIbor a Standa

Zde se jedná ale o problematiku přívlastku volného a těsného, nikoli o souřadnost a podřadnost.

0 0
možnosti

Ctitel Giuseppe Verdiho

22. 2. 2011 19:39
Bez čárek je to opravdu dvojsmysl

Máte pravdu v tom, že bez čárek je možný ten výklad, že piráti byli uneseni Američany a potom byli nalezeni mrtví. Avšak kdybychom tam tu čárku napsali, znamenalo by to, že piráti unesli všechny Američany, co jich na světě je, a ti potom byli nalezeni mrtví. Když tam tu čárku nedáte, tak to může znamenat to, co jste napsala, nebo to může znamenat to, co chtěl autor říci: Právě ty Američany, kteří byly oněmi piráty uneseni, našli mrtvé. 

0 0
možnosti

jeanetka

22. 2. 2011 19:47
Re: Bez čárek je to opravdu dvojsmysl

Já jsem se nejprve upřímně vyděsila, že Američani unesli piráty a ti piráti pak byli nalezeni mrtví. hned mi začalo šroti v hlavě, proč ty unesené piráty našli mrtvé, když přece Američani piráty nezabájejí z humanitárních důvodů, a ještě jsem byla zvědavá, kdo prozradil, že piráty unesli Američané, když piráti byli nalezeni už mrtví. A to mi vrtalo hlavou, kdo že hledal mrtvé piráty a proč. Ale tahle diskuze také stojí za to, škoda jen těch zmařených životů, když už to ti piráti přežili a Američani ne.

0 0
možnosti

larsenw

22. 2. 2011 19:34
Jeden učebnicový příklad.

v jednom totalitním státě dopadli vůdce opozice. poslali diktátorovi telegram s dotazem, co s ním. odpověd přišla telegraficky - POPRAVIT NELZE UDELIT MILOST-. A a co ted? POPRAVIT, NELZE UDĚLIT MILOST.  a nebo POPRAVIT NELZE, UDĚLIT MILOST.

-)))))

0 0
možnosti

jeanetka

22. 2. 2011 19:40
Re: Jeden učebnicový příklad.

;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS