Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

26. 05. 2012 20:14:55
Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

Podle paní Šimůnkové případ smyšleného napadení v Břeclavi poškodil slušné Romy i ty, kteří se zabývají začleňováním vyloučených obyvatel. V tiskovém prohlášení to uvedla zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Reagovala tak na kauzu kolem zraněného patnáctiletého hocha, který si vymyslel napadení Romy, a posléze se ukázalo, že se zranil sám. Šimůnková ocenila omluvu všem Romům od chlapcovy matky. Dnes večer se v televizi Nova omluvil Romům i sám chlapec.

V tiskovém prohlášení tvrdí, že smyšlené napadení v Břeclavi poškozuje slušné Romy. Musím oponovat v tom, že vůbec nikdy nebylo řečeno, že slušní Romové napadají lidi, kradou, dělají kravál a účastní se násilné činnosti. Všichni vědí, že slušní Romové existují, žijí potichu a životem běžného, tudíž poněkud nenápadného občana. Proti romským křiklounům jsou pak nepostřehnutelní, a tudíž jim nejvíce škodí romští chuligáni a ty, co dělají humbuk a podporují špatné zkušenosti ostatních občanů s Romy.

Je mi líto, že paní Šimůnková, zrovna ona, takto hodila do jednoho pytle všechny Romy, tedy i ty nenápadné a slušné, kteří nejen že chlapcovo nařčení na sebe nevztáhli, ale ani neměli žádný problém se svými známými o kolegy ze školy či práce, nehledě na to, zda i oni jsou Romy, nebo patří k majoritní společnosti, či neromské minoritě.

"Břeclavská událost by se měla stát trvalou připomínkou toho, jak obezřetně a pečlivě musí každý přistupovat k informacím, které se k němu dostávají," uvedla Šimůnková s tím, že obzvlášť opatrná by měla být v takových případech média. Zbývá dodat, že zejména ta média, jejichž informační zdroj, blízký vyšetřování, vypustil hoax o tom, že Petra napadli kvůli dealerství drog, se tak v očích paní Šimůnkové elegantně postavila na stejnou úroveň patnáctiletého kluka, jehož omlouvá alespoň šok z události.

Slova paní Šimůnkové o tom, že veřejnost by proto v budoucnu měla k podobným informacím přistupovat obezřetně, pak nepřímo navádí čtenáře serveru idnes.cz, aby na příště hlasovali pro udělení Křišťálové lupy obezřetněji. Možná speciálně pro některá média, která si libují v hoaxech, by nebylo od věci zavést cenu Křišťálový Jerevan.

Velmi mne překvapila slova paní Šimůnkové, která jsem v pátek večer (25.5.2012) zaslechla z TV, o tom, že toto jediné křivé obvinění poškodilo mnoholetou práci její a romských aktivistů a všech, co dosud tak úspěšně bojovali na poli začleňování Romů do společnosti. Připomenu, že toto „zákeřné“ obvinění bylo proneseno neadresně v šoku z prožité události a bohužel udržované z obav, co bude, až to praskne.

Pokud by skutečně Břeclavská kauza měla zbourat letitou práci paní Šimůnkové a romských aktivistů, pak v podstatě nedělají nic kromě braní odměn, připsaných tomu, kdo uchvátí funkci. Tomu se říká nebýt muži či ženami na svém místě, rozuměj profesně.

Obávám se, že Břeclavská kauza v očích veřejnosti postavení Romů ani nezhoršila, ale ani nezlepšila, ačkoliv slou opdstatou zlepšit mohla. To by se ovšem jejich mluvčí museli vyjadřovat jinak a nevolat Romy do organizovaného odboje proti hoaxům.

V prvé řadě by romští aktivisté neměli Romy štvát proti majoritní společnosti a proti občanům ostatních minorit. Úkolem těch, co usilují o integraci vyloučených Romů a sociálně slabých jedinců, ale u třeba kriminálních delikventů, odsouzených při návratu z dlouholetého výkonu trestu, je zahlazovat hrany a krotit obě strany. Jestliže toto nedělají, naopak vyzývají k nějakým srocováním, pochodům a nedej bože i k akcím oko za oko, zub za zub, pak nejsou lidmi na svém profesním místě.

Paní Šimůnková svou reakcí dokázala, že zde není pro hájení lidských práv všech občanů, navíc prohlášením hází všechny Romy do jednoho pytle namísto toho, aby vypíchla, že viníci nejsou, ale bude i nadále pracovat na vylepšení obrazu Romů tak, aby napříště veřejnost takový hoax brala s velkou obezřetností a nikoli lehce uvěřila a vzala ho jako tolik pravděpodobný.

Na obranu veřejnosti snad mohu uvést, že kdyby proletěl hoax, že klukovi poskytl první pomoc Rom, který šel kolem z práce domů, nebo dokonce romský lékař, veřejnost by tomu stejně ochotně uvěřila a i když by se našli diskutéři s otázkami, kde se tam takový Rom vzal, většina by nepochybovala, že tomu tak skutečně je.

Podle Šimůnkové by lidé neměli činy jednotlivců vztahovat na celé skupiny obyvatel, přesto právě toto pravidlo svým tiskovým prohlášením popřela. Nebude tedy evidentně člověk na svém profesním místě, na místě zmocněnkyně pro lidská práva. Obhajoba lidských práv by se totiž neměla vztahovat pouze na tisková prohlášení na úrovni romských aktivistů, ale na úrovni zmocněnce pro lidská práva.

Věnuji vzpomínku prvnímu českému ombudsmanovi JUDr. Motejlovi. Takhle by on určitě nepostupoval. Našel by slova jak pro slušné Romy, tak i ty neslušné, jak naznačila paní Šimůnková, ale nehodil by je do jednoho pytle a také by je takhle hloupě nerozděloval.

Na místě zmocněnce pro lidská práva by měl stát člověk s diplomatickými schopnostmi, s dovedností rozeznat, co je podstatné, a co ne, a s citem pro práci s lidmi na vyšší úrovni než skýtá ona pověstná škola, kde se učí také pověstné vyhánění ovcí a zahánění ovcí. To, co předvedla paní Šimůnková, to dokáže mnoho lidí zadarmo. Za taková vystoupení a tisková prohlášení si odměnu pro zmocněnce pro lidská práva paní Šimůnková nezaslouží, není ženou na svém profesním místě.

Autor: Jana Šimonová | sobota 26.5.2012 20:14 | karma článku: 38.34 | přečteno: 2256x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 221 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 629 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...