Romové opět na koni

24. 05. 2012 18:12:55
Zatímco maminka patnáctiletého Petra, bojuje se zahanbením, svým svědomím a nutkáním svého syna, ač sotva unikl hrobníkovi z lopaty, pořádně profackovat a omlouvá se všem Romům za to, že neznámé tři z nich Petr označil jako viníky svého životu nebezpečného zranění, Celostátní asociace Romů ČR zbrojí a povolává Romy napříč republiky k odvetné akci.

Předseda asociace Vladimír Galbavý svolává Romy k odvetné akci, protože zraněný patnáctiletý chlapec tvrdil, že ho napadli Romové, a tedy útok nějakých tří Romů si vymyslel. Dokonce tímto svým prohlášením způsobil, že jakmile se média začala romské komunity v Břeclavi dotazovat, kdo z jejich středu by mohl být viníkem, oni museli pod tlakem označit za viníky tři jisté Romy, kteří prý prchli za příbuznými na Slovensko.

Později tuto dezinformaci přebil ještě povedenější dezinformací zdroj blízký vyšetřování a serveru Idnes.cz, který ve snaze pomoci vytvořit vlídnější obraz Romů pro českou veřejnost rozšířil fámu, že Petr dostal nakládačku kvůli tomu, že distribuoval nekvalitní drogy.

Předseda Galbavý plánuje nejpozději příští týden vyvolat jednání, kdy by mělo padnout také konečné rozhodnutí o postupu proti pomluvě Petra i proti Petrovi samotnému, respektive proti šiřiteli pomluvy, která očernila imaginární tři útočníky, z nichž podle Petrova prohlášení alespoň jeden byl Rom.

Ten bude záviset hlavně na názoru břeclavských Romů. "Omluvu vítáme, o to je to trošičku snadnější. K poškození Romů - a hlavně v Břeclavi - ale došlo, takže lidé to cítí trošičku jinak.“ Pokud to bude podle předsedy Galbavého nutné, bude muset podnět kvůli podněcování k rasové nenávisti podat. Pokud na tom budou břeclavští Romové trvat, vyjde jim se svou asociací vstříc.

Sice Petr nařkl z útoku neznámé tři útočníky, tedy není nikdo konkrétní, kdo by ho za to mohl žalovat, ale jednoho z nich označil za imaginárního Roma. Tím mařil vyšetřování a nejspíše bude muset čekat na stanovisko PČR k tomuto svému činu. Protože však neoznačil konkrétního Roma, ani nepovolával nikoho do zbrojení na odvetnou akci, nepodněcoval rasovou nenávist. Petrova maminka se zachovala nápodobně.

Je třeba si přiznat, že omluva za všechny nepříjemnosti, které Petrovou dezinformací vznikly, je od Petrovy rodiny na místě, ale není to důvod k romské jízdě ani na ukrajinskou menšinu, ani na majoritní většinu.

Server Idnes.cz se vedle serveru Romea.cz aktivně snaží vytvořit prostor pro PR akce, jejichž účelem je šíření obrazu Romů jiného, takového, který má přepsat či přemalovat obraz, jaký si o nich vytvořila česká veřejnost letitými zkušenostmi.

Nyní je na romských organizacích, jak své chráněnce a Romy, které reprezentují, povede a do jakého světla je postaví. Velkorysost, ani shovívavost nejsou vlastnostmi Romů. Nikdo je tedy v jejich projevech neočekává. Společnost spíše podle letitých zkušeností očekává run na příslušníky neromských menšin a majoritní většiny, útoky v přesile proti slabším a odvetu silnějšími zbraněmi.

Za sebe mohu prohlásit, že za svým článkem o tom, že romské i neromské informační zdroje někdy dokážou postrádat důvěryhodnost, což se stává stále častějším jevem, a tudíž se musíme naučit s tímto novým faktem žít, si i nadále stojím. Na podobné pomluvy, úmyslně šířené dezinformace, či hoaxy však v ČR s větší pravděpodobností doplatí dříve Romové nežli příslušníci jiných národnostních menšin nebo majority. To je fakt, který také povstal z letitých zkušeností společnosti jakožto celku.

Vedoucí redaktoři médií na tomto příkladu vidí, že vypuštění nezralé informace v zájmu boje o to, kdo bude s informací první na internetu, zavedlo média do uličky, kde si nyní do nich kolemstojící bouchnou. Jsou to ti, co obrazně bušili na okna redakcí a dovolávali se, aby média informaci vypustila. Pro dobrotu na žebrotu, proto pozor, pokud jde o rozdávání informací, stále čím dále tím více platí dvakrát prověřit a napsat jako poslední, nežli neprověřit a napsat jako první.

Vedení asociace by prý rádo jednalo s vedením města a případně také s policií. Příští týden by se mělo sejít s vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Ano, tohle přesně potvrzuje letitou zkušenost, že pro romské etnikum je každá záminka dobrá k útoku. Proč říkám záminka? Inu, proto, že vedení asociace spřádá až tak významné plány kvůli Petrově účelové lži, která měla nikoli spustit hon na určité a konkrétní lidi, třeba Romy, ale měla zakrýt fakt, že se div nezabil při exhibici své okamžité fyzické kondice a stejně tak okamžité psychické nedostatečnosti.

Petra k jeho lži vedla nikoli rasová nenávist, ale hrůza z toho, že vyděsí svoji maminku, která by po vystřízlivění z prvotní hrůzy, že mohla přijít o syna, kterého má ráda nade vše, by byla ochotna o svého milovaného syna přerazit první cokoli, co by jí po té zprávě přišlo do ruky.

Všichni jsme rádi, že nejsme v kůži Petra nebo jeho maminky. Kolik z nás ale umíme najít pro ně vlídné slovo? Někteří ano. Mimo jiné mi přišel tento mail:

"Jani, tak paní Oksanu pozdravuj i ode mne, jsem z toho taky dost špatná. Dovedu si představit, co všechno chudina prožívá..... tím, že mám kluky, tak si docela dobře dovedu představit, jak jí teď je. Ale máš pravdu, veřejnost je s nimi tak jak tak, rozumní lidé ví, že děcka prostě blbnou a kluci obzvlášť, a nejdůležitější je, že se nezabil. Máš pravdu. Vyřiď jí pozdrav a podporu!"

Co dodat na adresu romských organizací? Směle do boje, vsedněte na kůň a zbrojte. Ukažte, jak umíte zatočit s ostatními minoritami i majoritou, když se najde to, co vy považujete za výstřel k útoku. Třeba se pak najde nějaká dobrá duše, která zase bude snaživě vylepšovat mediální obraz Roma a romského etnika celkově. A třeba se pak najde i druhá dobrá duše, která si ty snahy alespoň prohlédne či přečte. Zbytek se nejspíš zase bude orientovat podle letitých zkušeností, ba i podle téhle poslední.

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 24.5.2012 18:12 | karma článku: 38.51 | přečteno: 3175x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 166 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 15.37 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 377 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...