Jana Šimonová

K omluvě rodině zbitého Petra Zhyvachivski z Břeclavi

22. 05. 2012 17:58:58
Včera mne požádal jeden čtenář o to, abych zde na blogu zveřejnila odkaz http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/omluva-rodine-napadeneho-chlapce_234944.html , kde se redakce serveru omlouvá rodině Petra, napadeného a zbitého trojicí útočníků, z nichž nejméně jeden je Rom.

Redakce serveru jako zdůvodnění svého omylu uvádí, že informaci převzala ze serveru Idnes.cz: "Tvrzení převzaté ze serveru idnes.cz a to, že Petr Zhyvachivski policistům přiznal jiný motiv, kterým mohla být nekvalitní marihuana, jež sám prodával, se nezakládají na pravdě a jsou smyšlená....“

Čtenář údajně odkaz několikrát umístil do diskuze na serveru Idnes.cz, ale prý vždy do pěti minut jeho příspěvek nějak záhadně zmizel.

Jako server Tyden.cz podobně i server Romea.cz uvádí, že zdroj blízký vyšetřování pro server iDNES.cz uvedl, že důvodem k útoku mohla být marihuana, kterou chlapec prodával. Jeden z kupců nebyl s její kvalitou spokojen a rozhodl se chlapci pomstít. "Je to jedna z verzí, na které nyní policisté pracují, ale není to jediná verze," potvrdil druhý zdroj.

Protože o důvěryhodnosti romských (a nejen těch) zdrojů jsem psala v článku http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/265199/Informacni-zdroje-z-romske-komunity-jsou-neduveryhodne-Vsechny.html , zdržím se dalších komentářů, jen snad za zmínku stojí, že omluva v takových případech by měla být tím nejmenším, co mohou redaktoři zpravodajských serverů pro svou reputaci udělat. S úmyslným šířením dezinformací se budeme zřejmě muset smířit, ale musíme se také naučit vyrovnat se se způsobenou škodou či újmou se ctí.

Autor: Jana Šimonová | karma: 39.77 | přečteno: 2940 ×
Poslední články autora