Co dělá dozorčí rada Pražského dopravního podniku?

14. 05. 2012 9:25:55
Otázka je jasná, odpověď neznámá. Důvod otázky? To si správně tipne každý druhý – jde o nadstandardní odměny pro managery, které dozorčí rada pustila z dotací městských a evropských.

Město Praha v posledních letech dotuje PDP částkou asi třinácti miliard korun ročně. Další peníze získává PDP z evropských dotací, určených na investice.

Přes snahu vše o nadstandardních odměnách, vyplácených v PDP nakonec mluvčí přiznala výplatu asi 8.6 milionů pro sedm lidí ve zlatých padácích a mimořádných odměnách, zřejmě za zodpovědnou a profesionálně špičkovou práci.

Jen 2,8 milionu z této částky přišlo na účet Jaroslava Stůje. Tento muž po Dvořákově odchodu na dva měsíce převzal jeho funkci tak zodpovědně, že během těch dvou měsíců vypsal odměny pro šest lidí v celkové výši 5,8 milionů.

Za svoji práci pak byl odměně paní Magdalenou Češkovou. Ta stihla jeho přínos pro firmu pochopit a odměnit během šesti týdnů začátkem roku 2012, kdy nahradila ve funkci právě pana Stůje.

Stůjův odchod z funkce zástupce městského magistrátu města Prahy zdůvodnil slovy: "Bylo to kvůli neutěšené situaci v dopravním podniku." Nicméně členové dozorčí rada včetně komunálních politiků nenamítli nic proti zlatému padáku ve výši 2,8 milionu a schválili jej.

PDP by měl být pod kontrolou městských zastupitelů, respektive byl, neboť město Praha obsadilo v dozorčí radě PDP posty komunálními politiky, kteří za tuto práci berou až stotisícové odměny ročně. Co říkali na takové odměny, které zajisté dozorčí rada musí schválit? Dozvíme se jen, co říkají nyní. Prý o těchto odměnách nic netušili. Co tedy dělali v dozorčí radě PDP? Souhlasně mlčeli? Nebo mlčeli za úplatu?

Mlčení za úplatu by napověděla řeč MUDr. Ratha v nedělních OVM, kdy zdůvodňoval, proč v dozorčí radě zdravotních pojišťoven nemají být občané, ale mají tam být vybraní politici vybraných politických stran. Je to prý proto, že nejen, že by volby běžných občanů byly příliš drahé a náročné, ale také by si je nemohli zaplatit a žádná politická strana by jim je jen tak pro ni a za nic nezaplatila. A pak také, dodal, že by byli lehce ovlivnitelní, protože za pár desítek tisíc by šli na ruku managementu zdravotní pojišťovny.

MUDr. Rath je dlouholetý vysoký politik, který se vyzná, proto mu můžeme věřit v tom, že management společnosti si s dozorčí radou cvičí po svém, a jak to tak vypadá, že zatímco obyčejný občan by se spokojil s takzvaným držhubným v desítkách tisíc, komunální politik metropole si nechá zaplatit stotisícový honorář a jakožto dozor fakticky nefunguje. Podle Rathova scénáře bylo nákladné pečlivě vybrané komunální politiky do dozorčí rady provolit, a tudíž nějakých pár desítek tisíc na úplatku by s nimi nehlo.

Co tedy s nimi hlo, co je tak popohnalo k tomu, aby pomlčeli a pozapomněli? Nebo vše probíhalo tak, jak mělo a je podle stanov v pořádku, že o odměnách dozorčí rada nejedná, čili o nich tito komunální politici nevěděli? Co tedy dělají komunální politici v dozorčích radách za tak vysoké odměny a co dělá samotná dozorčí rada PDP? Máme snad věřit vizi MUDr. Ratha?

Autor: Jana Šimonová | pondělí 14.5.2012 9:25 | karma článku: 34.74 | přečteno: 1527x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 179 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...