Arogance a hloupost jsou neobhajitelné, i pod značkou Pecková-TOP09

4. 05. 2012 19:59:59
Zpravodajka novely zákona o důchodovém pojištění Gabriela Pecková (TOP 09) během páteční rozpravy ve Sněmovně pronesla kontroverzní věty, jimiž zdůvodňuje, proč není žádný problém šetřit na důchodcích prostřednictvím zkrácené valorizace jejich důchodů. Poslankyně a lékařka Pecková zhodnotila vstřícnost důchodců stran snížení valorizace jejich důchodů takto:

"Opatření pocítí hlavně senioři. Oni se tomu přizpůsobí, to já vím, pracuji s nimi celý život."

Paní Pecková si je vědoma toho, že tito důchodci žijí od důchodu k důchodu, neboť v životě neměli možnost našetřit si, nakoupit umělecká díla, zlaté cihly či výhodně investovat na akciové burze:

"Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," uvedla.

Korunu všemu ovšem nasadila prohlášením, které sice dokonale spadá do pověstného českého vtipkování, ale na tomto místě skutečně zvedlo vlnu odporu na adresu paní Peckové:

"Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni, naplnit jejich duši," dodala poslankyně.

Paní Pecková, možná její PR oddělení, pochopila, že přestřelila, a tak na serveru idnes.cz zveřejnila blog, ve kterém hájí své hloupé prohlášení. Pod svým článkem takticky neotevřela diskuzi.

Pod jejím blogem jí tedy nemůžeme sdělit, že její hloupost, arogance a pohrdání starými lidmi, závislými na státu, respektive na výplatách státních penzí, jsou neomluvitelné a vrhají velmi špatné světlo na ni i na politickou stranu, kterou reprezentuje.

Její arogance a neskutečná absence umění emoční abecedy je pro lékařku-gerontoložku až zarážející. Co považujeme za tak špatné?

Na adresu starých lidí, kteří strádali jako děti za války, v poválečném období a z toho titulu mají ostrouhat i nyní, je tedy neuvěřitelně netaktní prohlášení, jaké učinila paní Pecková v projevu tak vysokého politika, nota bene ženy, nota bene lékařky.

Důchodce má mnohdy více peněz, než vychází na hlavu v rodině s průměrným příjmem dvou dospělých, kteří živí dvě děti. Ale důchodci si mnohdy musejí zaplatit nemálo peněz za zdravotní péči a mnohdy i služby, které mladší zvládají svými silami – mytí oken, úklid společných prostor, přinesení nákupu, doprovod k lékaři, ... Ne všichni důchodci mají děti zabezpečené nadprůměrnými příjmy, kteří jim mohou finančně pomáhat. Někteří jsou sami, odkázáni sami na sebe.

Šetřit mají z čeho především ti majetní a zabezpečení pašálíky díky politickým funkcím a vazbám v ekonomicko-politických klikách, které jsou u moci. Důchodci s nadstandardními důchody zajisté také, ale důchodci, co berou do 13 000 Kč, nejsou žádní králové, o těch, co berou průměrný a podprůměrný důchod nemluvě.

Co na prohlášení paní Peckové říct více? Snad jen to, že do 21. století nepatří a straně TOP09 udělala pořádnou ostudu.

Z širšího pohledu je ale současná politika koaličních stran namířená na likvidaci ekonomicky slabších občanů, ať již důchodců, nezaměstnaných, kteří už nemohou najít na trhu práce uplatnění kvůli věku, ale i zaměstnaných, kteří pobírají průměrné až minimální platy. Zároveň nadstandardně vydělávající, mnohdy dokonce díky vysokým politickým postům či teplému místečku asistentů na ministerstvech, jsou hájeni a upláceni stotisícovými odměnami. Tato politika vůči vlastním občanům v tomto podání je vyložená zrůdnost.

Jestliže každá obrana občanů proti této zrůdnosti je vysmívána, bagatelizována a znevažována řečmi o řvoucí lůze, pak se nelze až tak příliš divit, že poslankyně Pecková, takto lékařka, pracující s důchodci, považuje svou řeč na adresu důchodců za správnou věc, zatímco společenská nevole, kterou svým upřímným prohlášením vyvolala, jí připadá nepochopitelná.

Tento článke vyšel také na serveru Czechfreepress.cz:

http://www.czechfreepress.cz/podoteky/arogance-a-hloupost-jsou-neobhajitelne-i-pod-znackou-peckova-top09.html

Autor: Jana Šimonová | pátek 4.5.2012 19:59 | karma článku: 43.06 | přečteno: 3234x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...