Komu slouží BIS?

24. 04. 2012 17:48:48
Kdysi za mne někdo v TV položil povolanému člověku z BIS kardinální otázku: Komu slouží BIS? On se velmi podivil: Přece státu? Důmyslný tazatel, tak jako i já, ale měl stále málo jasno: „A za jakého režimu státu?“ Povolaný člověk tolik laického ignorantství přešel profesionálně: „Přeci za toho režimu, v jakém se stát právě nachází.“

V poslední době se mluví docela nahlas o tom, že v BIS dochází, respektive již dříve došlo k rozštěpení. Člověk by předpokládal, že uvnitř BIS měli lidé první informace o mafiánských praktikách i vazbách některých českých lobbistů na kalábrijskou mafii a třeba i na jiné mafie. Otázkou jen zůstávalo, komu slouží BIS, respektive kdo je ten stát, kterému slouží BIS za daného režimu. A najednou že by zasáhlo rozštěpení?

Bylo by asi troufalé pomyslet si, že právě kvůli této neshodě, kvůli sporu o to, komu slouží BIS, došlo k rozštěpení uvnitř, ale k rozštěpení utajenému, maskovanému pro ty, co do onoho „odštěpku“ nepatřili.

Třeba ti, co se trochu vymkli kontrole, nejen sledovali akce podivných lobbistů, kontroverzních podnikatelů a státních zaměstnanců postrkujících zakázky a toky peněz tam, kam si přáli lobbisté, ale informace také pečlivě uložili bokem tak šikovně, že se k nim dostala druhá spolupracující skupina, ta Bártova.

Co udělají špioni a jiní podobní agenti, když mohou infiltrovat do vlády? Infiltrují. Tak se tomu stalo v dějinách lidstva už mnohokrát. Tím lépe – aspoň jsou blíže ke zdroji hospodářské kriminální činnosti, třeba i vlastizrady, být zrovna ve válce. Proč shánět informace až poté, co jsou obchody uzavřeny, když se dají shánět informace v přípravné fázi?

Svět však není hladce kulatý, ale hrbolatý, a tak se koulí složitě a kostrbatě, až se přikouleli krtci – agenti z druhé strany, pracující pro obě strany. Šlo by to? Šlo, nešlo – zjevil se pan Huml a pan Tluchoř, zlanařili paní Kočí a pana Škárku a kdo ví, koho ještě nalomili. I krtci se mohou prozradit a být po kontrolou, aniž by o tom měli jen tušení. Nestalo by se tak v historii lidstva po prvé.

Tak či tak, zatímco pan Tluchoř nechal paní Kočí, ať si svůj rozjetý vlak řídí sama, a sám se stáhl do ústraní, pan Huml měl s panem Škárkou samé komplikace. Ten totiž jednou řekl něco, co na druhý den popřel, pak potvrdil, a zase odvolal. Byla to fuška s tím změklým panem Škárkou, a tak nezbylo nic jiného, než se s ním stáhnout do ústraní okamžitě poté, co vydal tu správnou výpověď, nedat mu šanci akci zase odvoláním odvolaného zpackat.

Od BIS jsem plynule přešla k Věcem veřejným. Je to dáno nejspíše tím, že nějak plynule přešly také informace nejspíše z BIS k Věcem veřejným. Jestli to bylo záměrem, pak s přihlédnutí na množství kauz, které se za neustálého poštěkávání politiků z VV daří rozkrývat a udržovat jejich šetření v chodu, dokonce i vývoj vyšetřování ve správném směru, by se snad mohlo dokonce zdát, že BIS, sloužící státu, se snaží ochránit občany před škodlivým působením jimi zvolených politiků.

Tím by byla naplněna věta o tom, že BIS slouží státu, neboť stát jsme my, občané. Zůstává nezodpovězena otázka, kdo chrání politiky, zkorumpované až za hranice státu, namočené v kauzách, které řeší i zahraniční kriminalistické týmy, propojené s lobbisty, kteří mají přes známé vazby na nejvýznamnější mafie ve světě. Asi také BIS.

Ale hlavně právní systém, který si samy ekonomicko-politické kliky v předstihu vybudovaly, ještě někdy za éry slavného JUDr. Sokola, a vlastně ještě dříve, možná už za dob právníka Mariána Čalfy. Toho jmenoval samotný Lubomír Štrougal v dubnu 1988 do funkce ministra pro legislativu a do funkce předsedy Legislativní rady vlády ČSSR. Pan Štrougal se také nějak v poslední době v médiích připomíná. Jako by s opravdovým zájmem sledoval ekonomicko-politické kauzy, které hýbou českou politikou, ekonomikou a společností, či přímo posouvají etalon pro posuzování toho, co je morální, co na hraně zákona, a tudíž netrestatelné, co za hranou zákona, leč neprokazatelné.

Kdyby opravdu došlo k rozštěpení BIS a zároveň se udržovaly oba štěpy akceschopné, byla by ČR snad prvním státem ve světě, co by měl dvě takové významné bezpečnostní organizace, které by navíc nespolupracovaly. Aby v ČR zmatky nebraly konce, poslední průzkumy možných volebních výsledků napovídají, že snad i budeme první stát bývalého východního bloku, ve kterém se vracejí takzvané staré struktury upevňovat pozice, které při převratu od socializmu ke kapitalizmu nuceně opustily po zvážení svých pozic a nastavení výchozích pozic pro své nástupce.

Jako by došlo na slova těch, co tvrdili, že stávající garnitura si vychovává a drží bezpečně v závětří skupinu, která to jistí tak, že při převratu se vynoří, postaví se do čela nespokojených mas, ujme se vlády a bude spolupracovat s těmi, co byli domněle odsunuti z politické scény. Nespokojené občany pak lze jednoduše umlčet tvrzením, že mají, co chtěli. Zároveň je tak lze i znechutit v dalším snažení o nápravu, neboť pochopili, že spadli z bláta do louže, či spíše rovnou do smrduté žumpy.

Občané nemají to, co chtěli. Oni totiž usilovali a usilují o nápravu právního systému tak, aby mafiánské klany ekonomicko-politickými vazbami nelikvidovaly stát, naopak aby byly rozkryty jejich praktiky, dohledána utajená konta a vráceno to, co bylo rozkradeno, nebo řekneme-li to citlivěji – odkloněno.

Zatímco v roce 1989 občané protestovali proti všeobecné nesvobodě a komunistickým klanům, které rodinkařili, obsazovali významné posty a čerpali všemožné prebendy, dnes jim vadí totéž v bledě modrém.

Kdo by to řekl? Občanům zase vadí klientelismu a nakládání se státním majetkem vybranými skupinami lidí, jejichž devizou jsou vazby na státní aparát. V roce 1989 zakročila STB, uchránila citlivé údaje těch nejvýše postavených, před veřejností bezpečně ukryla vazby, jak politicko-ekonomické, tak samozřejmě i klientelistické. Část archívů se ztratila, dokonce pomohla i povodeň, jako na zavolanou. Jen naivní hlupák by si myslel, že důležité dokumenty nechal někdo utopit povodní.

Po sametové revoluci pronikli bývalí estébáci do všech stupňů státní správy, o čemž nás přesvědčují občasné drobné skandály. Komu sloužila STB a komu slouží příslušnost k STB i v dnešních dnech? STB hájila zájmy vládnoucí garnitury a nyní stále je vstupenkou mezi jistou elitu, která se podílí na chodu státu, respektive rovnou se účastní dění v politicko-ekonomických klikách, založených na klientelismu.

Ze svého okolí neznám jediného bývalého estétka nebo i lidového milicionáře, který by nějak na svou příslušnost k těmto organizacím doplatil. Naopak, všichni sobě a svým manželkám vydobyli velmi slušné společenské postavení a nadstandardní důchody. Jejich potomci už vědí, jak na to, po rodičích zdědili dovednosti, znalosti a hlavně konexe. Ti bystřejší toho nejspíše umějí využít. Ne všichni totiž byli pivní strejcové, co jednou za čas na soustředění skouleli z gazíku pár štěňat a druhý den vyspávali opice a kocoviny.

Kde se tedy vzala dnešní BIS, z jakých lidí se rekrutovala a jací lidé v ní pracují? Byli by schopni někteří spolupracovat s ABL nebo s jinou podobnou firmou? Byli by někteří schopni podílet se na defraudacích finančních balíků či na českých veleloupežích? Je tak příliš fantasmagorická úvaha o rozštěpení BIS na dvě křídla – jedno, co pracuje pro stát – občany, a druhé, co pracuje pro stát – vysoké politiky?

Jestli skutečně část BIS spolupracovala s ABL, která se nějak vázala s politickou stranou VV, pak vklínění se této politické strany mezi ostřílené mazáky typu Kalouska a ostatních, sice trochu poslabších, leč stejně snaživých, mohlo být snahou o zastavení rozkrádání státního majetku. Nebo citlivěji řečeno, Bártovi a jeho družině odvážných se podařilo zhatit čerpání ze státní pokladny a evropských fondů snad v případech, kdy čerpání bylo poněkud sporné a nepřehledné.

Tak či tak strana VV způsobila pořádný poprask na české politické scéně a ubírá úsměvy i zdravou barvu z tváří šéfa ODS a dalších politiků, kteří při své letité aktivitě u zdrojů nemohli nevědět, jak se plnily stranické pokladny, jaký mechanismus se váže k utajeným sponzorům a jaké metody se používají pro zajištění většiny při hlasováních. Politiků, kteří chápou princip prosazování zájmů nikoli občanů, ale představitelů politických stran a jejich sponzorů, nebo také ekonomicko-politických klik.

Události dalších dní ukáží, zda pan Huml (vítáme ho opět na scéně, už to vypadalo, že se někde ztratil) bude mít pravdu se svým troubením na poplach v tom, že Karolína Peake se svou družinou je jen další Bártův trik jak se dostat na kobylku ... to sice neřekl, ale všichni máme svůj tip, kdo je po panu Vondrovi na řadě.

Máme-li se držet poznatku, že na slova paní Kočí zatím vždy dochází, pak můžeme očekávat vznik politické strany s agenty Kočí, Huml, Tluchoř, k nimž se přidají další, kteří spolu mají 120 milionů na založení této nové strany. Ale také si můžeme myslet, že paní Kočí trefila hřebíček na hlavičku tvrzením, že pan Bárta tričkem s Mickey Mousem klame veřejnost tělem, nejen že není zlomen a nepláče, ale chystá odvetu, k čemuž má dopomoci skupina na oko odštěpených bártovců, seskupených kolem Karolíny Peake.

Nebylo by zajímavé tušit, komu jen v tuto chvíli slouží BIS a jaké má poznatky o aktivitách uvnitř VV?

Autor: Jana Šimonová | úterý 24.4.2012 17:48 | karma článku: 22.65 | přečteno: 595x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 499 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...