Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O smutných očích Bohuslava Sobotky

Šéf ČSSD opět naladil na starou známou notečku o předčasných volbách. Co na tom, že velké politické strany jsou zadluženy a na volby v podstatě nemají peníze. Odboráři prošli Prahou, a tak pan Sobotka znovu prosí, smutně kouká, o předčasných volbách zpívá.

 

Podle chování Bohuslava Sobotky to vypadá, že jediným programem ČSSD jsou předčasné volby. A jako výstřel z Aurory má sloužit procházka odborářů pražskými ulicemi. Jenže i ti odboráři už se procházkami kolem pražských památek a výkopů poněkud zprofanovali, a tak i tyhle pomyslné výstřely z Aurory jsou jako bouchání zpod babiččiny sukně po hrachu – pravidelné a neškodné, zasmrdí a s jistotou se brzy rozplyne a upadne v zapomnění.

Smutné oči pana Sobotky napovídají nejen o jeho nedostatečné orientaci v  úskocích obávaného Bárty a jeho neméně obávané dívčí družiny, ale také o jeho nepochopení poměrně zřejmého a okatého faktu, že vřískot vuvuzel je proti rozjetým právnicky zabezpečeným kauzám stejnou brzdou jako mávání kolibřích křídel proti tornádu.

K boji s korupcí je důležité vzdělání a finance, přičemž se hodí vzdělání nejen humanitních směrů, ale i technické, samozřejmě ekonomické, hodí se politologie, práva, historie, informatika, statistika, znalost kyberprostoru i hackerské dovednosti, znalost komunikačních technologií, leccos, opravdu orientace v mnohých oborech jsou důležité, ale dovednost v kvičení na vuvuzelu se nehodí k ničemu, podobně jako Sobotkovy smutné oči a unylé proslovy.

Pan Sobotka jako bezchybně naprogramovaný robot opakovaně přichází s neměnným výrazem, jako by se zaseknutou hlavou pod stejným úhlem náklonu a stále stejně monotónně se opakuje. Copak se nenajde nikdo, kdo by přeprogramoval chip, který řídí jeho řeč? Nenajde se nic, co by jeho samotného zaujalo natolik, aby promluvil přesvědčivě, z vlastního zájmu a zaujetí?

Smutek v očích pana Sobotky napovídá, že už ani on sám nevěří v předčasné volby a že se opakuje podle zadání, snad zaseknut v nekonečném cyklu. Je stejně špatným hercem, jako byl vždy špatným politikem. Pro ČSSD je stále špatným předsedou, smutným panákem do nepohody, nevkusným maskotem pro štěstí.

Co by podle pana Sobotky mohly předčasné volby přinést ČSSD, když si za období klidu tato strana nedokázala postavit schopné vedení, zapracovat na svém image a postavit tým odborníků, schopných orientovat se v běžících či stále ještě spících kauzách, které by si občané přáli vyřešit?

Zatím vedení ČSSD nenavrhlo jedinou kauzu k šetření, nedoložilo dokumentaci jediného tunelu, kudy utíkaly peníze ze státní pokladny, kde nyní tak naléhavě chybí, nesestavilo tým, který by šlapal na paty komukoliv z činných politiků, kteří mají proč odklánět svůj majetek na příbuzné nebo na dobře ukrytá konta v daňových rájích. Nepostavilo se na účinnou obranu proti církevním restitucím, i to zůstalo na občanech a jejich občanských aktivitách.

Na čem tedy chce pan Sobotka stavět své naděje? Na průzkumech veřejného mínění, které stejně bývají zkreslovány, tu účelně, tu nechtěně? Toho veřejného mínění, které je prodejné jako nejlevnější děvka z E55? Toho veřejného mínění, které nedisponuje pamětí, v důsledku čehož nad párkem či gulášem odpouští, a pak hořce lituje a ochotně skočí na další sliby, které nebudou splněny?

Smutné oči Bohuslava Sobotky budou nejspíše ještě smutnější. Už i proto na příklad, že vládnoucí garnitura se své vlády nevzdá, to se radši všichni zase nějak šábnou, jen aby nešli od válu, zakázek, přístupu k fondům a konexím.

To raději pan Kalousek spolkne všechny Bártovy návnady v naději, že se bude tetelit blahem v pozici ministra financí stále chudšího státu. To raději pan Schwarzenberg překousne pachuť z jednání se všemi véčkaři, jen aby mohl budovat svoje mezinárodní pozice. To raději pan Nečas omdlí ve stoje, jen aby nemusel přiznat, že nevládne ani své straně, ani ve vládě, a pouze vláčen událostmi oddaluje svůj odchod do co nejvzdálenější budoucnosti.

Smutné oči Bohuslava Sobotky posmutní ještě více, až jejich majiteli dojde, že kdysi prošustroval možnost spojit vliv ČSSD s VV, dokázal vzbudit nedůvěru komunistů ve svoji osobu i program, respektive chování ČSSD, nikdy se nemohl spolehnout na součinnost či spolupráci s odvařenými, profláknutými a neschopnými odboráři a nikdy nenajde kousek shody s politiky ostatních stran, o důvěře nemluvě.

Bohuslavu Sobotkovi se podařilo dotáhnout to, co se panu Paroubkovi nepovedlo, ač se také mnohdy opravdu velmi silně vynasnažil, dovést ČSSD do izolace, k totálnímu propadu v akčnosti a k vrcholu beznaděje. Přání, aby bylo líp, nestačí, když nevíme, jak to zařídit, nota bene když se nedaří definovat, co se dělá špatně, a nejsou k mání rady, jak by se to špatné dalo napravit. Smutné oči platily a vždy budou platit jen na slabochy. U asertivních lidí budí nedůvěru, podvodníka vybudí k podvodnému činu.

Proto, aby ČSSD nevypadala jako politická strana pro slabochy, případně aby neposloužila jako uctivý služebník jiné politické straně, musela by nejprve vymést svého Bohuslava Sobotku s jeho smutnýma očima a nic neříkajícími proslovy, jakoby pronášenými dálkově řízeným robotem s chipem, naprogramovaným dobovými proslovy z dob V.I.Lenina. A co se týká kochání se možným volebním vítězstvím, k tomu by se velmi dobře, upřímně a nad míru povolaně mohl vyslovit pan Paroubek.

Foto v perexu: Zdroj Novinky.cz, autor Petr Horník

Autor: Jana Šimonová | sobota 21.4.2012 16:29 | karma článku: 35,95 | přečteno: 1642x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.