Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co možná uniklo zmocněnkyni vlády pro lidská práva

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková k rasistickému napadení patnáctiletého Petra trojicí Romů, kdy Petr přišel o ledvinu a čeká na lékařské zprávy o stavu své sleziny a jater, rozvinula řeč o tom, jak bude spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování a bude vysvětlovat veřejnosti, že zmíněná trojice Romů nejsou samozřejmě všichni.  To si tedy umíme domyslet, že to nebyli všichni. Víme, že jiní, a zase ne všichni, zmlátili kluka v Krupce, další se účastnili mačetového útoku atd., nikdy to nejsou všichni, jen někteří.

 

 

Podle slov paní Šimůnkové ovšem Agentura pro sociální začleňování v romských oblastech, která přímo v Břeclavi působí, nemá vliv na podobné delikty, to podle ní má řešit PČR. Pak tedy není jasné, co s touto agenturou chce paní Šimůnková řešit, Snad ne další dotace na její činnost, třeba na výuku bojových sportů speciálně pro Romy?

Paní Šimůnková obvinila média, že se věnují hlavně takovým případům řádění gangů, kdy roli hraje etnicita pachatelů. Možná tím myslela i bezprecedentní humbuk kolem vítkovských žhářů, ale spíše myslela jen ty případy, kdy útočníky jsou Romové, zatímco postiženými jsou příslušníci majority. Opačně to asi zmocněnkyni pro lidská práva už tak nevadí.

V závěru paní Šimůnková doufá, že tento incident nezhorší již tak dost vyostřené soužití majority s romskou menšinou v naší republice, a věří, že zhoršení dokáže zabránit. Zřejmě se tedy chystá umlčet média, aby o případu dále neinformovala. K tomu postačí hájení práv nezletilých. Problém je však ten, že veřejnost osud a zdravotní stav tohoto inteligentního sympatického mladíka už zaujal a drží palce jemu i jeho statečné mamince, která neváhala pro něj přijet a odvézt ho do nemocnice a nyní neváhá přijmout i zájem kamer a veřejnosti.

Od zmocněnkyně pro lidská práva bych spíše čekala zastání oběti a návštěvu chlapce v nemocnici, než by měla začít hájit agresory před případnou zlobou veřejnosti. Co vítkovští žhářští agresoři? Také požívali ochranu zmocněnce pro lidská práva a jeho přímluvy u pobouřené veřejnosti?

Paní Šimůnková tedy sleduje mírnění agrese mezi etniky, ale na její slova nedošlo, naopak, situace se, jak vidět, vyostřuje. V tom případě tedy má nejvyšší čas odstoupit. Ale nejen proto. Měla by sebrat svých pět švestek a jít od válu i proto, že jako zmocněnkyně pro lidská práva zapomněla hájit lidská práva napadeného a těžce zraněného chlapce, který si odnese trvalé zdravotní a jistě i psychické následky.

Jestli se paní Šimůnková cítí být obhájkyní romských práv na agresi, přednesla pěknou řeč, pak nechť je placena z darů Romů a neubírá z rozpočtu státu, který i díky její práci-nepráci nyní bude mít další výdaje, a to odškodnění oběti rasistického trestného činu. Oběti, která díky šťastným okolnostem tento nesmyslný útok přežila.

Jestli paní Šimůnková řeční v duchu mírnění agrese většiny vůči romské menšině, tak od vítkovského žhářského útoku k dalšímu etnicky laděnému útoku takové agresivní povahy ze strany majority vůči romské menšině nedošlo.

Opakuje se stále dokola stejná písnička – romská menšina opakované napadá pečlivě vyhlédnuté oběti majoritní společnosti, okrádá je o drobnosti, o cennosti, o majetek vyšší hodnoty, mrzačí je, omezuje jejich osobní svobodu a lidská práva. To jsou ta práva, která má hájit zmocněnec pro lidská práva, pokud to tedy není zmocněnec pro jakási domnělá práva jistého etnika.

Nechť tedy zmocněnkyně pro lidská práva hájí stejná práva stejnou mírou pro všechny občany a ať dbá na vymahatelnost práva pro všechny občany bez ohledu na etnikum stejnou. Pokud bude nadržovat jedné vybrané skupině, bude provokovat extremistické skupiny k protestním akcím a pochodům a tyto akce budou u veřejnosti padat na živnou půdu. 

Interview s paní Šimůnkovou, na které reaguji, si přečtěte zde: http://zpravy.idnes.cz/zmocnenkyne-simunkova-utok-v-breclavi-je-cin-jednotlivcu-ne-vsech-romu-13r-/domaci.aspx?c=A120417_185300_brno-zpravy_bor

 

Autor: Jana Šimonová | středa 18.4.2012 12:00 | karma článku: 44,91 | přečteno: 4584x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.