Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka už s Kalouskem nechce nic mít, někteří lidé s oběma také ne

Bohuslav Sobotka couvl ze svého prvotního, málo uváženého a zbytečně ukvapeného prohlášení, že by s Miroslavem Kalouskem šel do koalice, neboť zahraniční politiku vidí ČSSD stejně jako TOP09, jen snad trošku rozdíly v náhledu na zdravotnictví a sociální politiku by bylo třeba přihnout.

 

Ukvapené a naprosto zbytečně se takto dal vylákat k diskuzi o jitrnicích v době, kdy prase ještě vesele chrochtá v chlívku. Ale i tak v mezičase, než politici Věcí veřejných uspořádají další show, si můžeme zkrátit chvíli čekání a nudy úvahami, kam míří ČSSD a s kterou politickou stranou by ji pan Sobotka navedl do koalice.

Po prostudování programu strany ČSSD zřejmě došel k postřehu, který voliči stále mají na paměti, že totiž mezi politickými stranami TOP09, ODS a naproti nim ČSSD je zásadní programový rozpor. Nově tedy hlásá rozhodně a pevně, že po případných předčasných volbách by ČSSD do koalice ani s TOP09, ani ODS nešla. S kým tedy by do koalice šla, kdyby potřebovala sehnat k hlasům svých poslanců ještě hlasy další?

Bohužel se pan Sobotka rozhodl oslovit případné voliče dalším klišé: Nejsilnější pravicové strany podle něj usilují o destrukci sociálního státu, zatímco ČSSD o jeho uchování a modernizaci. Je to snazší, jednodušší a nezávaznější, než vyjmenovat, co konkrétně strana ČSSD naproti politice TOP09 a ODS pro moderní sociální stát míní udělat, prosadit, sponzorovat (a z čeho), případně zajistit novými zákony. Stačilo by alespoň naznačit, jak vypadá moderní sociální stát podle Bohuslava Sobotky.

Takhle vlastně lidé nevědí, jestli by se nezačala platit kdysi navržená Rathova stovka namísto třicetikorunového regulačního poplatku. Pan Sobotka se ani jasně nevyslovil, zda by školné pan Sobotka zavedl proto, aby na studenty nedopláceli svými daněmi ti, co nestudují, nebo naopak školné nezavedl proto, aby mohli studovat zadarmo i ti, co by na studium neměli, kolikrát nejen peníze, ale ani hlavu.

Také nevíme, jestli Bohuslav Sobotka chce přidat všem rodinám na hlavu každého dítěte, jen co se narodí, jako se dělo v nemoderním sociálním státě, nebo naopak, rozdávat namísto porodného až na příklad studovné, že by takhle raději pomohl těm, co jejich děti chodí do základní školy a pak i studují na střední, namísto podpory rození dětí pro business, respektive pro přísun sociálních podpor.

Co by řešil moderní sociální stát? Dal by balík peněz do každých plínek, nebo by s mládeží na školách kšeftoval ve stylu něco za něco, človíčku? To je právě to, co zajímá daňové poplatníky – co se stane s daněmi, které odvedou. Sázet na rozdávání informací typu, jak získám peníze, které nevydělám prací, by se snad se zavedením  pojmu moderní sociální stát mělo vylučovat.

Kromě toho představa moderního sociálního státu by se snad s představou výkonné ekonomiky neměla bít, neboť pokud ekonomika bude zmírat, na sociální program nebude kde brát. A tak stojíme před otázkou, co bylo dříve, zda slepice, nebo vejce, akorát že nyní nevíme, co budovat dříve, zda silnou ekonomiku a pak silný sociální stát, nebo naopak.

Který moderní sociální stát by ale spoléhal na to, že rozdávání sociálních podpor se řídí modelem „hrnečku, vař“, který jak známo, byl nevyčerpatelný? Už to vypadá, že výmluvy „víme-nevíme“ nic nepomohou a že bude třeba přijmout myšlenku, že moderní sociální stát lze vybudovat až po vybudování výkonné ekonomiky v onom státě.

To, co lidé po politicích chtějí, to je ochrana státních peněz před tunely, které je vyvádějí do daňových rájů neférovými lisovačkami nadstandardních rozměrů, nebudu-li troškařit, pak si dovolím připomenout, že kauzy ProMoPro, Pandury, Gripeny, MUS, Diag Human a spolu s ní všemožné podivné arbitráže, zázračné zbohatnutí nejbohatších Čechů, kteří vynikli snad jen tím, jak operativně dokáží uklízet svůj majetek z dosahu českého FÚ, z dohledu hospodářské kriminálky, … je to nekonečný seznam problémů, které lidem vadí, nehledě na to, zda by upřednostnili vládu spíše pravicovou, či spíše levicovou. Bohužel s těmito kauzami jsou provázány všechny významnější politické strany české politické scény.

Pan Sobotka občany kdysi zklamal jakožto ministr financí. Nyní svým kývnutím na možnou koalici s TOP09 vyvolal nedůvěru občanů v jeho morální a odborný potenciál a zároveň pozvedl sebevědomí a drzost komunistům. Ti by v takovém politickém tahu totiž neomylně viděli jen vodu na svůj rudý mlýn, který se chystá semlít zbytek nadějí občanů, nespokojených s politikou jak velkých politických stran, starých politických kozáků, matadorů a převlékačů kabátů, tak i s nováčky, kteří vystavovali andělské tvářičky, hluboké výstřihy a vyšpulené prdelky, aby v zápětí mluvou a chováním vyrazili (kdybych napsala „vyrazily“, také by to sedlo) dech i posledním prostitutkám na E55 a hospodským z kvelbů čtvrté cenové.

Naznačení spolupráce ČSSD s TOP09, byť trvající jen pár hodin, je ale opravdu to poslední, co občané potřebovali pro to, aby se od současné politické scény přiklonili k ČSSD. To, že slova neváží politici Věcí veřejných, ba že si i paní Klasnová dovolila na adresu pana Kalouska pronést něco o chuti mu nafackovat, to že pana Kalousek navrhuje spolupráci komukoliv, kdo jeho farizejství neprohlédne, to by nemělo rozptylovat politiky ČSSD natolik, aby nechali svého předsedu vynášet takové vzkazy, jakým byla jeho vstřícnost ke spolupráci se stranou TOP09.

Hazard čelních představitelů významných politických stran s důvěrou voličů prý již není možný, neboť nelze hazardovat s něčí, co není. Čemu tedy občané mohou věřit? Poté, co si lidé vyslechli, jak mluví a jaké metody přesvědčování svých politických partnerů o své pravdě volí paní Kočí, lidé opravdu věří, že i paní Klasnová by panu Kalouskovi dvě tři vytla za ucho, až by mu zaskočilo. Zato panu Kalouskovi nevěří už snad nikdo, koho netahá na provázku, a tudíž mu „věřit“ musí.

Co se týká důvěry občanů panu Sobotkovi, zde je třeba přiznat, že si s panem Kalouskem nic nezadá, i když nemá možnost každý den dokazovat svoji proradnost prací na ministerstvu a obhajobou neobhajitelného. 

Začíná být vedlejší, že pánové Kalousek a Sobotka nejprve vyhlásili, že by si dokázali koaliční spolupráci svých politických stran představit, snad jen s malými korekcemi bezvýznamných programů v sociální, zdravotní a vzdělávací sekci, aby za pár hodin pan Sobotka pružně vyhlásil, že s panem Kalouskem nechce nic mít. Před volbami bude otázka stát jinak. Otázka bude mít podobu přibližně takovou: Kolik čeho chtějí občané mít s pány Kalouskem a Sobotkou? Ale buďme spravedliví, nejen s nimi.

Autor: Jana Šimonová | úterý 10.4.2012 13:07 | karma článku: 33,49 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.