Rozjímání nad prázdným talířem o věčnosti lidské hlouposti

6. 04. 2012 13:25:52
Cikánský řízek si prý ve Vídni už nedáme. Ani Černocha v košili – čokoládový puding se šlehačkou. Má to dvě výhody. Jednak prý takto společnost dá veřejně sama sobě najevo, že zatočila s rasistickými názvy pokrmů, jednak už nebude třeba ctít rozmary a desítky let pěstované návyky chuťových buněk. Řízek s omáčkou a puding se šlehačkou se následně nespoutány pravidly dají provést jakkoliv k překvapení klienta.

Co v Česku? Nahlédněme pod pokličku, co my si v Česku připravujeme za chutné krmě. Cikánskou pečeni! Tak místo ní by se hodilo dát název „ani pečeně, jen nějaká uzenina“. Moravský vrabec! Vrabec je chráněný živočich a na Moravě teprve. Pražská šunka! Pražáci si mohou nadále válet šunky v klidu, míru a pohodě. Jejich šunka není ohrožena, ale v nejhorším ten produkt tedy přejmenujeme, aby si snad někdo nemyslel, že nějaký lidožrout chce snad sežvýkat kus Pražana.

V cukrárně bude asi také poněkud poloprázdno. Indiánek, Ostravan, ty nebudou. Zajímavé je, že některé názvy vznikly kvůli podobě (Indiánek), ale jiné jako propagace (Ostravan, Marlenka). I ta Cikánka je název z důvodu propagace. No nic, zrušit, pro jistotu, aby kdyby ... jeden nikdy neví. Ještě se musíme vypořádat s názvy bílý a černý, což bývá často používáno u pečiva. Kdo by si byl pomyslel, že pekaři jsou takovými rasisty. To je pořád černý chleba, bílý chleba, bílé pečivo, tmavé pečivo. Zrušit pečivo a zavřít pekaře.

Vážně si lidé nechají nakukat, že proto, aby se společnost nechovala rasisticky, diskriminačně, či šovinisticky, je třeba přejmenovat potraviny a pokrmy? Že by i v Rakousku na dotacích žila nepovedená občanská sdružení, která svoji činnost vykazují tak hloupými nápady? Přece za peníze nikoli darované, ale opravdu vydělané, nemůže nikdo společnosti nabízet tak podivnou službu, jakou je analýza názvů potravin a pokrmů, které se mají změnit kvůli soucitu s těmi, jejichž název je v názvu potraviny či pokrmu obsažen?

Proč je moravský vrabec moravským vrabcem, to nevím, je mi to i docela jedno. Ale co bych opravdu chtěla vědět, to je to, který vtipálek zamontoval do slova knihovna exkrementy. Dříve to ani moc nevadilo, ale v dnešní době automatů, hlídajících, aby text prošel vulgarit prostý, se nedaří protlačit slova na příklad knihovna, nebo špičatý.

A teď hrozí, že snad někoho napadne nastavit antirasistické a živočichy chráněnecké automaty i na elektronickou kuchařku, nebo tisk jídelního lístku. Lidstvo ve svém vývoji spěje vpřed díky své kreativitě a chytrosti. Bohužel s sebou táhne kouli na noze v podobě nekonečné demagogie, která s nepřekonatelnou převahou dokáže stavět na všudypřítomné a nesmrtelné lidské hlouposti.

Na hlouposti je nebezpečné zejména to, že v malé míře pobaví, proto je tolerovaná. Jenže ve velké míře je jako nálet kobylek, zanechá spoušť a ohromnou výzvu k obnově stavu takového, jaký byl, než přiletěly kobylky, případně hloupost lidská věčná. Ta výzva k budování, tvoření a napravování, to je ale právě to přínosné a dobré, co po útoku hlouposti spolehlivě přichází.

Zdrojem mojí úvahy se stalo rozhodnutí Rakouské asociace restaurací, podle kterého prý asociace nechce nabízet hostům Zigeunerschnitzel (cikánský řízek) nebo Negerbrot (tmavý chléb). Tato označení považuje za rasistická, a tudíž by měla být podle ní zakázána.

článek byl posunut v čase redakcí blogu iDNES.cz jako reakce na včerejší technickou poruchu, díky které nebylo možné pod článkem diskutovat.

Autor: Jana Šimonová | pátek 6.4.2012 13:25 | karma článku: 34.39 | přečteno: 1880x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 533 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3035

Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.
TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...