Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiččina kuchyň dává mat dětským pokojíkům moderních designérů

Na http://bydleni.idnes.cz/zaridit-dokonaly-detsky-pokoj-neni-zadna-veda-staci-trochu-fantazie-11x-/dum_osobnosti.aspx?c=A111026_154917_dum_osobnosti_web jsem nahlédla na obrázky dětských pokojů. Tenhle mne upoutal okamžitě, ale první dojem byl nikoli uchvácení z krásy, ale kousnutí do rtu úlekem, kde všude se dítě zraní. Kouknu níže a hle: titulek hlásá Hlavně bezpečně.

 

Co se s tímto heslem neslučuje::

 

Houpací křesílko

Jedno dítě se zhoupne, zatímco druhé pod lyžinou zapomene nožku. Tohle doma nechci ani v případě jednoho dítěte, protože nohy kolem chodí, i když nejsou dětské. Ostatně kreativní dítě dokáže zhoupnut křesílko i na svoji vlastní nohu. Doma máme křesílka na kolečkách a psa. Takže jsme si osvojili zvyk nejprve se podívat dolů, než pohneme křeslem, a to i když na něm sedíme, tedy to především. Přejetá psí noha nebo ocas se nesmí riskovat.

 

Stůl s podivnými křesly ve tvaru zbytků krabic

Nepraktickou a už ani do koupelny se nehodící bílou pominu. Rohy, rohy a rohy, k tomu ostré hrany nepominu. To by bylo stehů ažaž. Kromě toho se dítě od mala má učit při práci, kreslení, montování, modelování sedět na židli a u stolu, které fandí páteři. Má-li nábytek fandit i růstu dítěte, je výškově nastavitelný. O židlích netřeba mluvit, jen snad za zmínku stojí existence i stolů, které lze naklopit i výškově nastavit.

 

Nepochopení denní aktivity dětí

Děti nemají ve zvyku sedět u konferenčního stolku jako jejich prarodiče, proto by raději přivítaly koberec, měkký a s inspirativními obrázky, což bývají dráhy a vlaky, zvířata, kusy stavebnic a hlavně barvy. Barvy – tím lépe, aspoň se ztratí nějaký ten flek, který děti pořídí i na koberci jedna dvě. No, děti, přiznejme si, že i větší a starší děti. I zvířata, pokud je do bytu pustíme.

V článku se píše o dětech jakožto devastující jednotce, které orvává dvířka a láme šuplíky. Možná není od věci děti vychovávat od mala v tom omylu, že nábytek se nedevastuje, ale jeho používání má odpovídat jeho určení. Kreativitu dětí budeme podporovat jinak, případně i při opravách poničených věcí. Co se ale daří nejen dětem, to je občas škrábnout povrchovou úpravu. Takový defekt nábytku jistě lze přežít ve zdraví, případně nechat jej odborně opravit, pokud jsme tak citově vázání k onomu kusu nábytku.

 

Co se dětem doma líbí

Z mých poznatků o tom, co děti doma přivítaly, nabízím toto:

 

Průchozí byt

Děti milují průchozí, respektive průjezdný byt. Jedou z předsíně přes obývák kuchyní do předsíně a hurá další klečko. K tomu potřebují odrážedlo a uspořádání nábytku tak, aby nestál v cestě. To je vcelku jednoduché. I rodič přivítá umetenou cestičku pro průchod s nákupem předsíní do kuchyně, s kávou z kuchyně do obýváku a s čímkoliv z obýváku do předsíně. Jen hlupák si tak esteticky nastraží nábytek, aby pak ve spěchu porazil maxivázu, srazil ze zdi polici, majznul se do moderního osvětlení a ukopl si palec o sedačku jen proto, že od televize vyrazil ve spěchu do jiné místnosti v bytě.

 

Velká postel

Kdysi jsem synovi na oslavu té události, že opouští dětskou postýlku se šprušlemi ze všech stran rozložila starý gauč po dědovi, naházela jsem na něj plyšáky a nechala ho tam spát se vší tou verbeží. K desetiletému výročí dostal nový gauč s matrací pro jednoho člověka normálních rozměrů, plyšáky jsem zredukovala na dva, značkovou napodobeninu basseta a trřnicovou napodobenina kočky divoké. Syn pro sebe získal více prostoru, skříňky, stůl, na který se vejdou dva počítače, monitor, klávesnice i dvě spousty dalších hloupostí. A copak mi syn vyčítá dodnes? Že nemá ten starý gauč rozložený na 1 a ½, ale jen takový malý.

 

Přítomnost matky

Malé děti, někdy i ty velké, se nechtějí obejít bez matky, a to ani v případě, že od ní budou ve vzdálenosti jen 5 metrů. Že by na ni neviděli, o tom nechtějí slyšet už vůbec. Přitom matka doma vaří, žehlí, pije horké kafe, pracuje s noži, někdy i se šroubovákem nebo pájkou, většinou provádí činnosti pro dítě nebezpečné, o to více lákavé.

Je-li dítě dostatečně nerozumné a malé, pak se matka musí vyrovnat s prostorem tak, aby dítě bylo s ní v kuchyni, nebo v přilehlém obýváku, nebo přilehlém dětském pokoji, vidělo na ni, třeba i bylo v její těsné blízkosti, ale nedosáhlo na nic, za co zatáhne a shodí si to i s dalšími věcmi na hlavu.

 

Babiččina levná kuchyň trumfne levné nápady designerů za všechny peníze

Žádný z uvedených příkladů dětských pokojů nerespektuje provázanost dětského prostoru s rodičovským a všechny pomlčely o potřebě dítěte být s rodiči a napodobovat jejich činnosti. Ptejte se dětských psychologů, co o tom soudí. Ptejte se i svých dětí. Nebo lépe, pozorujte je a hádejte, co si přejí.

Všechny exkluzívně zařízené dětské pokojíky, uvedené ve zmíněném článku, by s přehledem trumfla kuchyň mojí babičky, kde ona šlehala těsto na buchtu a já jsem jí ujídala sladké těsto z mísy.  Kuchyň, ve které ona klohnila svoje a já jsem si míchala lepidlo z mouky s vodou, kde ona vařila a já jsem si mlátila o zem hadem z obřích dřevěných korálů, nebo jsem šňůrovala po podlaze dřevěným vláčkem.

Fakt je, že mě babička asi musela nějak přesvědčit, abych neulamovala dvířka u kamen. O ulamování dvířek dětmi se článek s autorovi podobným citem pro dětskou duši zmiňuje. Ale … přísahám, ani ta kamna neměla ostré rohy.

Obrázek v perexu najdete ve zmíněného článku o designu dětských pokojů.

Autor: Jana Šimonová | sobota 19.11.2011 21:02 | karma článku: 30,66 | přečteno: 2480x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.