Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

IZIP – podtrženo, sečteno a poznámka na okraj - zatím jen to

Motto: Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák navrhne na příštím jednání správní rady pojišťovny, aby VZP kompletně převzala projekt elektronických zdravotních knížek. Správní rada VZP chce po řediteli Horákovi, aby dokoupil akcie VZP tak, aby VZP držela 51 procentní podíl a mohla tak tuto společnost ovládat.

 

Pod čarou:

Za svou jedinou chybu při nákupu akcií Horák považuje to, že málo komunikoval se členy správní rady mezi jednotlivými jednáními. A jak je patrno dle motta, správní rada i pan ředitel mají plány a vzájemná přání odlišné.

Pod čarou ponoru:

Přesto, že médii proběhla zpráva, že VZP vlastní 51% akcií společnosti IZIP, skutečnost je ale taková, že VZP dnes vlastní pět procent jejích akcií, na dalších 46 procent má odkupní smlouvu a tyto akcie jsou v úschově u advokáta. VZP tyto akcie musí vyzvednout do 25. listopadu, jinak se celý obchod zruší. Teprve tento nákup zajistí pro VZP 51procentní podíl v IZIP.

Tento balík akcií, který čeká v úschově u advokáta, tedy VZP koupí od dvou institucí – od švýcarské společnosti eHi eHealth International AG, tedy firmy, které akcie prodali poslanci Cabrnoch a Úzký, a od fyzické osoby z České republiky.

"Podíl zde nebyl půl napůl, odkup se dělil v poměru 400 na 600 tisíc," uvedl k tomu Horák. Cena jedné akcie byla v TV komentována na hladině 1000 Kč.

Dalšíí balík akcií, který by VZP potřebovala pro získání 100 procent, tedy ten 49 procentní, má opět v rukou švýcarská firma. Situace v současné době tedy je taková, že většina akcií společnosti IZIP, která ovládá citlivá data o českých pacientech, je ve Švýcarsku, nota bene v rukou poněkud utajených, což se stalo ne příliš transparentním manévrem. To samo o sobě by možná mohlo být důvodem k trestnímu stíhání.

Dění kolem IZIP v tichosti režírovali europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. V tichosti do doby, než Česká televize odvysílala zprávu, že tito dva europoslanci údajně zdarma převedli 49 procent akcií IZIP do Švýcarska společnosti eHI eHealth International, která vznikla asi dva týdny před převodem akcií a ještě si v tom chvatu ani nestihla zaevidovat kontakty, adresu a webovou stránku. Poté se začalo o projektu mluvit až příliš nahlas.

Příliš nahlas to asi připadá zejména pánům Cabrnochovi a Ouzkému. Pánové Cabrnoch a Ouzký se přiznali, že svým akciovým obchodem chtěli přinutit VZP, aby projekt nerušila. Jinými slovy takto provedli nátlak na veřejnou organizaci, která spravuje data o pacientech ČR, ale také úzce komunikuje s lékaři a zdravotnickými institucemi v ČR, a to v návaznosti na jejich účty a vykázanou péči o pacienty.

Tento donucovací manévr, řekněme nátlak by možná také mohl být důvodem k trestnímu stíhání, přičemž to, že k nátlaku byly použity akcie a jejich netransparentní, prý bezplatný převod na z ničeho nic povztavší firmu, situaci nijak nevylepšuje.

Proč vlastně k tomu nátlaku došlo? Členové správní rady VZP totiž již dříve avizovali možnost zastavení projekt elektronických zdravotních knížek pro slabý efekt proti vloženým investicím. Správní rada VZP tak chtěla zabránit tomu, aby do něj tekly další stamiliony korun, když veřejnost laická i odborná v podstatě tento projekt odmítla.

Pod čarou sečteno a podtrženo:

Projekt elektronických zdravotních knížek stál VZP téměř miliardu korun, ročně jeho údržba stojí 150 mil. Kč a neosvědčil se. Veřejnost jej nepřijala, lékaři nezadávají kompletní údaje o pacientech a oni sami si nikoli všichni přejí, aby jejich data o zdravotním stavu skončila na internetu a byla tak k dispozici každému, kdo se na ně dokáže dostat nebo si je překoupit od toho, kdo už je má.

Budeme-li důsledně sledovat státem řízený tok peněz od pacientů a pozdržený na účtu VZP, tedy nikoli přeposlán na účty lékařům a zdravotnickým organizacím, pečujícím o pacienty, pak si důsledně musíme přiznat, že kromě toho, že tento tok dílem skončil zbytečně vyhozen, ale budiž – každý pácháme omyly, které nás něco stojí, a dílem skončil na účtech za transakce s akciemi (o bezplatných převodech si necháme vyprávět v pohádkách ovčí babičky), a to na účtech zřejmě někde za hranicemi ČR. Dá se jen domýšlet, že i ze Švýcarska odputoval tok peněz někam do daňových rájů, kam zákon ČR nedosáhne.

Jinak řečeno, budeme-li důsledně sledovat státem řízený tok peněz od pacientů, takticky pozdržený na účtu VZP, mimo jiné zřejmě skončíme u pánů Cabrnocha a Ouzkého a dále už budeme voděni za nos, jako obvykle.

Pánové Horák a Cabrnoch se v TV vyslovili, že obchod považují v podstatě za uzavřen. Pan Horák navíc jmenoval jakožto cílového nákupčího akcií, která by takto akcie přes švýcarskou urychleně založenou firmu překupoval, firmu počítačovou. Že by Texas Instrument?

Pan Ouzký sice říká, že nemá akcie IZIP, ale vystupuje jako by byl mluvčím firmy, které akcie prodal, neboť za ni žádá čas k rozmyšlení, jaké kroky dále podniknou jakožto odezvu proti nařízenému auditu celého projektu.

Kdypak naposledy proběhl audit tohoto projektu? Pánové Cabrnoch a Ouzký projekt založili před deseti lety. I za ovládnutí Ministerstva zdravotnictví stranou ČSSD do jejich projektu tekly finance. Penězovody dočasně zaškrcené panem Rathem (ČSSD), otevřeli pánové Julínek (ODS) a Cikrt.. V současné době je ve hře 1,53 mld Kč. Tato částka prý přijde vniveč, pokud se projekt elektronických zdravotních knížek zruší.

Poznámka na okraj:

Pan ministr Heger, jako obvykle, aby obrousil drápy a zuby zloby a odporu veřejnosti, veřejně prohlásil, že VZP musí 100 let firmě IZIP platit za provozování elektronických zdravotních knížek, jinak hrozí exekuce. Jinak řečeno, jako obvykle pan ministr plní roli uklidňovače veřejného mínění a říká, že věci musejí zůstat v tom stavu, v jakém je veřejnost právě s údivem objevila.

Aby se neřeklo, pan ministr dodal, že je třeba hledat toho, kdo takovou smlouvu uzavřel. Jako finta dobré, neboť pan ministr takto vzkazuje: občane, šňupej jinde, ať se ten projekt dotáhne do stavu takzvaného nezvratitelného.

Možná lepší by bylo nyní se soustředit na zastavení projektu a zadržení financí, než beznadějně zmizí na nevypátratelných účtech, a pak teprve chytat viníky. Jestli ovšem Evropská unie a europoslanci dovolí.

 

Autor: Jana Šimonová | úterý 11.10.2011 10:52 | karma článku: 32,08 | přečteno: 3749x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.