Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podoba Ponziho a penzijního sytému čistě náhodná

Podoba Ponziho a penzijního sytému čistě náhodná, a to v názvu, hlavní myšlence, nakonec možná i ve výsledku, aneb o neudržitelnosti podvodu s Ponzihosystémem v jakékoliv podobě.

 

Jeho myšlenka je jednoduchá, tak jednoduchá, že se na ni nachytalo nespočetně mnoho důvěřivců. Princip tkví v tom, že do systému nalévají peníze nově příchozí, zatímco z něj čerpají peníze ti, co přišli dříve. Dokud ti, co přišli dříve, nestíhají čerpat více, nežli do systému přitéká od nově příchozích, Poziho systém žije, jinými slovy „letadlo letí“.

Ponziho systém selže v okamžiku, kdy platby z něj odtékající převýší platby příchozí. Platby odtékající jsou pohledávky dřívějších příchozích a také hladového molochu – systému samotného, jehož režie si žádá své, a tak i ona něco spolyká. Platby příchozí jsou finanční vstupenky nově příchozích, optimistických až naivních důvěřivců, kteří si myslí, že dostanou více, nežli vložili.

Jak si to mohou myslet? Je těžké totiž představit si, že nějaký optimistický důvěřivec vstoupí dobrovolně do systému s tím, že dostane méně, než do něj vloží. A přesto to právě takhle musí dopadnout, zvážíme-li, že i systém sám, respektive jeho údržba čili režie něco bude stát. Protože za dobrou myšlenku se dobře platí, bude režie dobré myšlenky drahá, zvláště pak pro někoho.

Co má společného státem podporované organizování a správa penzijního systému s trestně stíhatelným provozováním Ponziho systému? Až na tu trestní stíhatelnost vše podstatné.

Optimismus nově příchozích, nemístný a od reality silně vzdálený, podpořený pouze falešným očekáváním.

Hladké uspokojení naslibovaného profitu pro první, co hru úspěšně rozehrají a jejichž nároky lze uspokojit z plateb silné armády čerstvých zájemců o hru. Na začátku vlastně ani ta režie ještě tolik nestála, a tak je z čeho rozdávat a kromě toho je nálada i zvyšovat režii.

Prvotními úspěchy systému vybuzené další a další vlny zájemců o hru, kteří letadlo vynášejí do vyšších výšek, díky čemuž optimismus hráčů překonává nejen logické meze, ale rovnou i nelogická očekávání.

Za stálého odlivu financí na režii molocha a na uspokojování slíbených odměn dříve nastoupivších hráčů poklesávající zájem o hru mezi možnými nově příchozími. Zjištění, že potenciální nově příchozí se ještě ani nenarodili, zatímco ti, co už se vezli, chtějí ze systému vystoupit se slíbeným balíkem peněz.

Vybilancovanost systému tak zákonitě bere za své, toky peněz nejsou vyrovnané, převažuje poptávka po penězích, které ale do systému nepřitékají.

Systém umírá, letadlo padá, zůstávají armády zklamaných a podvedených, kteří se snaží vyškrábat poslední zbytky z posledních zapomenutých koutů ještě nedávno tak slibného systému. Za opadávání optimizmu a nastupování deziluze je stále v užších a dynamičtějších kruzích obchází zlé tušení, že své vložené peníze už nikdy ze systému nedostanou.

Dá se oddálit smrt takového systému? Dráb, který by takový systém spravoval, by věděl jak na to. Protáhne se časový odstup mezi body vstup do systému a výstup z něj. Tím se zařídí delší a hutnější přítok peněz do systému a zároveň se díky smrtelnosti lidí dá zařídit, že někteří frekventanti při procházení systémem dříve zemřou, než by se dostali k požadavku plnění.

Na tomto místě státní správy penzijních systémů začínají odsouvat věk odchodu do důchodu. Věk se dá odsouvat každým rokem o kousek. Na příklad v ČR pozornější pozorovatel sleduje, že mechanizmus odsouvání se již zautomatizoval jednoduchým algoritmem, kdy každým rokem přibude pár měsíců. Ministr Drábek s nonšalantním úsměvem poznamenává, že každá další vláda, která si na to troufne, samozřejmě, může tento algoritmus změnit a odsouvání stopnout.

Takovým trikem s časem se dá vybilancovanost systému nakrátko obnovit. Důležité je, aby se rodili stále noví potenciální zájemci o hru a aby také do hry vstupovali, zatímco by umírali ti, co by se měli dočkat plnění, ale neumírali by příliš brzy, jinak by totiž systém málo naplnili. Důležité je, aby umřeli těsně před možností čerpání svého plnění.

Z toho plyne, jak je důležité nastřelit přesně mez, kdy frekventant přestává platit do systému a začíná ze systému vybírat. I tak ale moloch něco stráví na režii svého provozu, a tak i kdyby stav byl ideální, nikdy se z molocha nedostane ani tolik, kolik do něj bylo vloženo. V tomto bodě je naprosto jedno, zda jde o systém penzijní nebo Ponziho.

Pokud zvažujeme objem peněz, které proudí molochem, přičemž jsou zdržovány v čase systémem dopravníkového pásu, ještě se tak moc neděje. Pouze se ztratí něco cestou. Jenže s penězi, které cestují dvacet let bez zhodnocení, je to daleko horší než s uhlím, které cestuje 4 hodiny na lince. Na síle peněz se nepříjemně podepíše inflace.

Z toho plyne, že moloch vyplivne nejen menší objem peněz, než do něj byl vložen, ale dokonce ty peníze navíc budou znehodnoceny inflací, o to větší, oč delší bude časový rozestup mezi body „vložil“ a „dostane“.

V čem ještě se Ponziho a penzijní systém liší?

Penzijní systém se od Ponziho systému liší především touhle významnou časovou prodlevou a jistým výrazným inflačním znehodnocením peněz. Účastník se nemůže cuknout a vycouvat po třech letech se zdůvodněním, že prozřel. Prozřít sice může, ale platit musí.

Liší se také tím, že zatímco Ponziho systém je předmětem šetření kriminalistů, penzijní systém je předmětem beztrestného ždímání peněz z důvěřivých občanů na provoz státního molocha.

A do třetice, zatímco vstup do Ponziho systému byl krokem dobrovolným, napovídajícím o ekonomické či finanční negramotnosti nebo nemístném optimizmu nastupujících hráčů, penzijní systém je jedna z metod, jakou státní správa vydírá peníze na občanech, přirozeně především na financování svojí existence a bez ohledu na to, s jakou bilancí hráči systémem projdou, a navíc je to povinnost pro občany, jejíž plnění si stát vynucuje sankcemi a zároveň ji omlouvá falešným tvrzením o sledování blaha občanů.

Finanční gramotnost i zdravé pochybování občanů je potlačeno vynucovacími prostředky státu, podpořenými sankcemi, jíž vyhrožuje státní mocí. I v penzijním systému se slibují výplaty penzí, nicméně kardinální myšlenku, že totiž stát není povinen zajišťovat občanům penze, jsem již v médiích zachytila.

To hlavní a nejdůležitější, co ukazuje na neudržitelnost vládou navrhovaného penzijního systému, to je právě to, že nově příchozí mají svými platbami zajišťovat naslibované důchody pro ty, co svými platbami zajišťovali výplaty důchodů těch, co vstoupili do systému před nimi, respektive problém tkví právě ve schopnosti státní důchodové slibotechny zajistit plynulý a dostatečně silný přísun plátců do systému.

Jednak hrozí nedostatek platících členů, jednak následně díky vysoké platbě úhybné manévry těch, co by platit mohli. Úhybnými manévry mohou být na příklad právně nenapadnutelná navedení daňového domicilu do jiného státu za hranicemi ČR.

Celý princip je neudržitelný jednak z toho důvodu, že věk dožití se prodlužuje, zatímco dětí se rodí méně, jednak i proto, že inflace zákonitě a nezadržitelně roste s časem. Honba za rovnováhou v takovém systému bude zvyšovat procento odvodu pro nové generace, ale jen potud, pokud to nové generace skousnou. Až to neskousnou, systém se zhroutí.

Omlouvám se za použití slova systém. Není to totiž plně namístě, neboť systém musí splňovat tři základní kritéria. První dvě – totiž, že systém je vyhrazen, omezen, oddělen od okolí určitou obálkou a že to má definovatelné vstupy a výstupy, ty jsou splněny, ale třetí kritérium, totiž kritérium jisté vnitřní spořádanosti, ladu a zákonitostí, které se s časem nemění nebo mění podle popsatelných pravidel, ten splněn není. Ale jestliže i Ponziho systém je nazýván systémem, pak i český penzijní systém si toto označení zajisté plně zaslouží, i když na první pohled se to jeví jinak.

Autor: Jana Šimonová | pátek 1.7.2011 10:59 | karma článku: 22,37 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.