Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jsou ženy, které milují muže, kteří vraždí

Moc čárek v názvu, viďte? Ale schválně, položili jste si někdy tuhle, možná ne až tak složitou otázku? Položila si ji i jedna německá psycholožka, která později na dané téma napsala velmi zajímavou knihu, bohužel ne příliš rozšířenou. I já jsem ji v knihovně zakopala do některé z posledních řad.  Až teď mi ji připomněl článek: http://www.novinky.cz/koktejl/235725-studentka-ma-zvlastni-uchylku-zamilovava-se-jen-do-vrahu.html

 

Mnou zmíněná studie německé psycholožky dokládala na skutečných příbězích fakta, že takové samaritánky, jaké popisuje článek, byly mnohdy i ženy vzdělané, na příklad advokátka, učitelka, spisovatelka, manažerka, čili nebyly vyloučené ze společnosti, některé dokonce byly i vdané a s početnější rodinou, čili nebyly osamělé, některé byly velmi dobře situované, čili nebyly ekonomicky strádající, neschopné pořídit si i jiné životní podněty či koníčky.

Ty společensky výše postavené neváhaly obětovat svůj společenský status.  Advokátka dík své zaslepené ochotě dokázala obhajovat protispolečenské jednání tak vynalézavě, až sama skončila ve výkonu trestu.  Ty zaměstnané na zajímavých postech přišly o společností uznávanou práci, a přesto nelitovaly. Ty vdané opustily spokojené manželství a ty s dětmi opustily i své děti. Ty movité utrácely balíky peněz za cestování stovek kilometrů týdně tam a zase zpátky, jen aby mohly z očí do očí přes plexisklo hodinku pozorovat svého milovaného vraha.

Všechny do jedné věřily, že jejich favorit je nevinen, ačkoliv proti němu mluvilo mnoho důkazů, rozumnou úvahou nezpochybnitelných. Všechny, které toužily vdát se za svého vyvoleného, k výkonu trestu za opakované vraždy odsouzeného, věděly, že si s ním ani nepodají ruku, protože to zákon nedovoluje, a přesto jim jejich nový osud, který si zvolily, vyhovoval a bez reptání souhlasili se stavem po svatbě takovým, jaký podle zákona o styku veřejnosti s několikanásobným vrahem bude.

A co vrazi, kteří za mřížemi našli svoji novu celoživotní lásku? Zase stejné kopyto. Byli opuštěni nejen známými a přáteli, ale i vlastními příbuznými, doslova žili na okraji společnosti, vraždili zvlášť surově a ze zvlášť hloupých či chamtivých pohnutek. Pocházeli z neúplných rodin, od mládí se pohybovali na hraně zákona, ve smečce nebo jako solitéři, lovící ve společnosti svůj okamžitý prospěch podle momentální pohnutky.

Všichni přistoupili, zdálo se, upřímně na tuto běžným lidem nepochopitelnou „hru“, vyprovokovanou „samaritánkou“, která hlavně k sobě se chovala naprosto nesamaritánsky. Psali si s ní zamilovaná psaníčka, dělali zamilované kukuče přes plexisklo a těšili se na svatbu a snubní prstýnek. Každý z pozorovaných a zdokumentovaných vztahů působil jako procházka dvou holoubků růžovým sadem po cestičce bohatě posypané nalámanými kousky suchého rohlíku.

Nedokážu uvěřit, že odsouzení svoji roli tak z hloubi duše přesvědčení dokázali přijmout. Stejně tak mě míjí závratné poznání, které osvítilo“samaritánky“, aby „pochopily“, že několikanásobný vrah, opovrhovaný celou společností, je středobodem jejich soukromého vesmíru.

Je možné, že nudící se odsouzenec k doživotnímu klimbání za mřížemi v izolaci od normálního světa bral tohle „povyražení“ jako zpestření své dlouhé chvíle. I kdyby oni řekli o sobě cokoliv, nikdo by tomu nevěřil, stačí už jejich trvání na své nevidě proti mnoha důkazům, svědčícím proti nim.

Jejich „partnerky“ v projektu podivných mezilidských párových vztahů byly sdílnější, upřímnější a nezákeřné v posouzení sebe sama. Všechny pocházely z pokřivených rodinných vztahů v mládí, z neúplných rodin a z doslova patologických vztahů svých rodičů, pokud se je vůbec podařilo dohledat. Ale to klíčové, to bylo skutečně jen jedno.

V článku, na který odkazuji, ta klíčová odpověď je, ponořená do textu, a tudíž lehce přehlédnutelná. Proto ji zviditelním. Ona zmiňovaná dvacetiletá samaritánka o sobě říká: „Oni pak na oplátku pomáhají mému nízkému sebevědomí.“

 

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 9.6.2011 13:17 | karma článku: 26,75 | přečteno: 1629x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.