Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Redbull dává křídla a pitbull dává výchovné lekce

Motto: Ve škole nás mimo jiné mylně učili, že člověk si během svého genetického vývoje ochočil psa. Nehledě na toto učení, v parku potkáváte zástupy lidí, ochočených svými psy, a občas potkáte psa, kterého ještě neochočil nikdo.

  

Na portálu novinky.cz mne kdysi zaujala zpráva, podle které si nějaká nešťastná rodina z Brna-Bystrce před dvěma týdny koupila psa pitbullteriéra, prý od chovatele a prý jen na zkoušku, ale novým majitelům se zkouška poněkud vymkla z ruky. Zvíře si novopečené majitele ocejchovalo po svém, popadla ho agresivní nálada a ono nevděčně napadalo všechny okolo, takže muselo být zavřeno do pokoje, kde vyčkalo příchodu městských strážníků. Ti zvíře zpacifikovali, odborně odchytili a dopravili do útulku.

 

Napadá mě možná zápletka z nějaké pohádky modifikovaná pro tento případ. Původní majitel si psa může vyzvednout a prodat ještě několikrát, přičemž se pes k němu může stále touto netradiční cestou vracet a vydělávat peníze za svůj opakovaný prodej. Možná, že by se dala cesta psa k původnímu majiteli zkrátit, útulek vynechat, jednoduše tím, že noví majitelé psa vypustí do ulic a zhluboka si vydechnou, že mají agresora z krku. Tento nepohádkový příběh je jednak úsměvný, protože se nikomu nic nestalo, jednak je hodný seriozního zamyšlení pro ty, co je zcela nečekaně napadlo pořídit si psa.

 

Jako okamžitý nápad je to totiž hloupost. Jako dobře uvážený nápad, by to mohlo být velmi šťastné rozhodnutí, protože pes může být partnerem na procházkách, při hře a při jiné vzájemné komunikaci, v krajním případě i partner k nezaplacení jako asistenční pes. Jenže pes musí vědět, že není člověk a že jeho člověčí partner a přítel má navrch. Tohle základní pravidlo se lehce vysvětlí psovi do pěti kilo. Stačí pevně uchopit za kůži za krkem a zatřepat s ním ve vzduchu a zvíře okamžitě jednou pro vždy pochopí, kdo je pán a kdo je pes. S pitbullem ale tak snadno zatřepat nelze, dokonce je zde vážné nebezpečí, že by zatřepání mohlo proběhnout v opačném garde.

 

Novopečení majitelé pitbulla z brněnského příběhu by se asi pořádně podivili, kdyby potkali podle mého odhadu dvanáctiletého kluka s německým ovčákem, jako se to stalo mně minulý týden. Pes se chtěl dvakrát škubnout, že si půjde, kam chce, ale ouha – kluk zasekl vodítko, přiklekl kolenem na zem a psovi přitlačil hlavu a hrudník k chodníku. Vstal kluk, pak překvapený pes a pak šli dál po chodníku, kam chtěl kluk, pes u jeho nohy. Tak to byl jistě novopečený majitel ovčáka, příště bude stačit jen ústní povel. Na tohohle kluka by neměl ani rozvášněný pitbull.

 

Zakopaný pes je tedy nikoli v psovi, ale v majiteli, který si psa pořídí. Před pořízením psa si musí každý zvážit, na jaké plemeno má nejen dost peněz a velký byt nebo zahradu, ale i své duševní schopnosti. Módní trendy v tomto ohledu by neměly hrát žádnou roli. Okřídlené a už opravdu fousaté rčení „jaký pán, takový pes“ totiž platí nejen ex post, ale mělo by platit vlastně už před pořízením čtyřnohého drápkatého ušatého chlupáče.

 

Pes musí vědět, že pánem je člověk, i když nemá velkou hubu plnou zubů, špatně slyší, nepozná, kdo je za dveřmi, zvětří akorát tak slivovici a když spí, nehlídá. První do dveří jde pán, kdy a kam se půjde, rozhoduje pán, jídlo přiděluje pán psovi odděleně a nikdy ne zároveň pánovi i psovi, pes žere sám, nebo až co pánovi zbude, to znamená po pánovi, ne první a ne s pánem. Pes do pánova talíře nesmí strkat nos ani zahlížet, pán do psova může zahlížet i sahat.

 

Pes pochopí, že pán o něj pečuje, stará se mu o kožich, drápky, tlapky, ouška, očička, krmí ho, čistí mu pelíšek a běhá s ním venku. Pes svého pána za to všechno chrání, hlídá, poslouchá a je mu za péči vděčný. Definice „pes poslouchá“ neznamená, že pes poslouchá, kdy se mu to hodí, ale vždy, když chce pán. Když tenhle vztah nefunguje, pak je všechno špatně a daný pán a daný pes k sobě nepatří.

 

Ještě poznámku pro ty, co si myslí, že pitbull jim dodá sebevědomí a dá křídla. Křídla dává podle reklamy Redbull, kdežto nezvedený pitbull vám křídla naopak zlomí, tedy sebevědomí ještě ubere, navíc vás nebo vaše blízké může vážně zranit, kdykoli se mu zlíbí. Pitbull má s ostatními psy společnou jednu důležitou vlastnost, která by neměla být opomíjena – jsou to šelmy. Proto od nich kdykoliv očekávejme, že se jako šelmy mohou zachovat a vlastně se takto pro ně naprosto přirozeně projevit.

 

Naše nebetyčné přesvědčení, že pes je chytrý téměř jako my, jen promluvit, plyne z toho, že pes se umí vcítit do naší nálady a přesně, rychle a elegantně vycítí, co zamýšlíme. Bohužel a k hlubokému politování je člověk takový nešika, že totéž vůči psovi, až na mizivé výjimky, neumí. Právě tohle neumění se vcítit do pocitů psa bývá poslední chybou člověka před utrpěným zraněním psem.

 

Když už jsem takhle zhodnotila pitbulla, pak v zájmu nestrannosti mám pro majitele malých psích plemen také jednu zásadní a nepovzbudivou zprávu. I jejich miláček, neumí-li poslouchat, může způsobit na příklad nečekaným vběhnutím pod kola auta katastrofu. Opravdu nám nezbývá nic jiného, než pořídit si psa podle toho, jací umíme být páníčkové, a tímto uváženým činem potvrdit nevyvratitelnou historií nespočetněkrát prověřenou pravdu „jaký pán, takový pes“.

 

 

Autor: Jana Šimonová | středa 26.1.2011 10:04 | karma článku: 31,52 | přečteno: 4458x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.