Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč blogování na lidovkách nefrčí

Protože na Lidovkách se pod tímto mým článkem rozhořela na příspěvky početná diskuze, dokonce i zde v bloggerské diskuzi byl tento můj článek vzpomenut, ovšem v souvislosti s mým odstřelením včetně všech stop po mé bloggerské aktivitě na Lidovkách, rozhodla jsem se zavěsit ho zde.

 

Jen pštros s hlavou zanořenou do písku nevidí, jen demagog popře, jen ignorant si nevšímá toho, že blogování na serveru lidovky.cz upadá. V porovnání posledních tří let se razantně snížila čtenost i karma blogů, také počet aktivních bloggerů a v neposlední řadě i úroveň tzv. skupiny VIP bloggerů.

 

Co může být příčinou a jak úroveň blogů na lidovkách pozvednout? Než si odpovíme na tuto otázku, ptejme se napřed, zdali má cenu pečovat o blog na lidovkách a jaký význam blogy jako takové mají.

 

Blogy mají vícero významů. Jednak jsou neškodným a spolehlivým odpouštěčem přemíry adrenalinu samotných bloggerů a diskutérů, jednak přinášejí svému hostitelskému serveru vyšší čtenost, a tudíž i vyšší počet zhlédnutí reklam na něm uváděných, čili i větší zisk serveru ze samotných reklam, jednak jsou cenným zdrojem průzkumu veřejného mínění. Netřeba ploužit se s dotazníkem po bytech a chodnících a odchytávat jakžtakž přívětivé občany k vyplňování dotazníků. Stačí si bedlivě pročíst a analyzovat to, co lidé píší, a jaká je odezva na to, co píší. Většinou píší o aktuálních událostech, problémech, o tom, o čem by právě byly ty dotazníky a ankety, které by se pracně sbíraly mezi po městech pobíhající veřejností.

 

Blogy tedy jsou užitečné a mají své místo na internetu, v srdcích bloggerů i čtenářů a v marketingových a lobbistických odděleních organizací, kterým jde o veřejné mínění. Blogy i diskuze pod nimi mohou být a jsou i polem nedozírných rozměrů pro manipulaci veřejným míněním, potažmo veřejností. Je ale nutné, aby blogy byly hojně navštěvovány, čteny, diskutovány, ale hlavně psány. Na jedno téma houf blogů, to je ono. Vyvolá to střet názorů a diskuze, které mohou být cenným zdrojem pro špióny veřejného mínění i pro manipulanty veřejným míněním.

 

Mlčící bloggeři nebo bloggeři neschopní vyslovit myšlenky na všeobecné dění, případně bloggeři píšící pouze na téma, jak tři kačenky pluly pod mostem, jak zestárly tváře spolužáků, kteří ještě nepomřeli, nebo jak chutná pejskovi a vnoučatům, jsou hotovým neštěstím. Pokud způsobí nějakou reakci, tak nejpravděpodobněji odchod posledních skalních čtenářů a potenciálních návštěvníků hostitelského serveru, kteří svým klikáním vydělávali serveru za reklamy a dali možnost serveru ovlivňovat jejich smýšlení. Jinak řečeno díky skomírajícímu blogu bude skomírat i hostitelský server. 

 

Má význam chovat a šlechtit blog na serveru lidovky.cz? Kdysi na serveru idnes.cz vznikl blog jen tak na zkoušku, jestli se to osvědčí. Vedení mu nepřikládalo žádný význam a hodlalo „parazitování“ bloggerů přežvýknout maximálně na půl roku, avšak … Zjistilo se, že jde o užitečnou symbiózu a blog na idens.cz se rozrostl, zmohutněl, získal si oblibu, je opečováván, vykrmován a šlechtěn.

 

O užitečnosti blogu jako takovém už jsem psala, pouze jsem opomenula skutečnost, že mezi bloggery takto vznikají přátelství, manželství, partnerství a touha po opakovaných setkáních nejen kvůli pijatice, obžerství, zpívánkám a tanečkům, ale i kvůli názorové výměně na bloggery několikrát úspěšně přetřesená témata.

 

Blogy sledují bystrá očka sběratelů veřejného mínění a diskuze pod blogy se mnohdy čeří nejen střety mezi samotnými bloggery a jejich čtenáři, ale i za přispěním tzv. roztleskávačů a propagátorů nějakého veřejného mínění jejich osobitými a nepřehlédnutelnými vstupy.

 

Co lidovky.cz? Vedle blogu na idnes.cz nesnese blog na lidovkách srovnání. Za pečlivého přispění administrace se totiž zřejmě zmítá v poslední křeči agónie před smrtí. Na serveru lidovky.cz je skupina VIP bloggerů, kteří nesnášejí žádného nově příchozího, jenž dokáže prorazit mezi první desítku nejlepších. Přitom prorazit na lidovkách do první trojky znamená na idnes.cz potopit se v první dvoustovce. Za poslední tři roky ti schopnější odešli z první desítky na lidovkách, aby se potopili v první třístovce, nebo třeba aby se umístili i mezi prvními sedmdesáti na idnes.cz a evidentně nelitují. I tak totiž mají lepší čtenost a vyšší karmu, než měli na blogu lidovek, o počtu čtenářů ani nemluvě.

 

Jak je to možné? Skutečnost je taková, že zatímco návštěvnost blogu na lidovky.cz klesá, návštěvnost blogu na idnes.cz stoupá. Kdo na lidovky.cz zabrousí? Dopoledne pár desítek čtenářů neznalých skutečnosti, že zajímavý článek obsahuje tři věty, z nichž poslední je „kupte si tištěné noviny Lidovky“. Možná alespoň zklamáni nedostatkem jiných informací, než odskočí na jiný zpravodajský server, nahlédnou na blog.

 

Mimo ně na blog na lidovkách zabrousí samotní bloggeři a jejich příbuzenstvo. Ti ovšem konkurenci karmu neklikají, neboť každý klik z těch pěti až patnácti, co se na lidovkách dají na karmě trhnout, znatelně boduje, zvlášť když trvá téměř celý den, než se konečně začne počítat karma po 75 nutných návštěvách. A to, prosím, i tehdy, kdy články administrací hýčkaných VIP bloggerů visí na první stránce a protáčejí se v pětici stále stejných upoutávek návštěvníkovi stránky před nosem celý den, eventuálně celý týden, dva či tři. Možná už samotná upoutávka potenciální čtenáře blogu na lidovkách odradí natolik, že dále už raději po ničem nepátrají a odejdou na konkurenční zpravodajské a blogservery.

 

Jak to tehdy řeší s upoutávkami administrátoři na idnes.cz? Na idnes.cz se sypou články podle pořadí zavěšení a během dvou hodin se třeba odrolují až na druhou stránku. Přesto bez jakékoliv podpory a zvýhodňování administrací není problém za prvních deset hodin nasbírat třeba 700 návštěv. Co se týká hodnocení karmou, na idnes.cz samozřejmě také hraje roli konkurenční boj, ale když někdo nasbírá 50, 100, či 200 „karmiček“ na článku, může si dovolit velkoryse rozdávat karmičky konkurentům. K nevraživosti mezi bloggery vlastně není důvod, spíše se vzájemně povzbuzují a hecují.

 

Jestliže se článek dostane na upoutávku na idnes.cz na půl den, napočítá se přes deset tisíc otevření a karma podle zvážení návštěvníků, třeba i 45, i když nárůst karmy je na idnes pomalejší oproti výpočtu na lidovkách. Zatímco na idnes.cz se nestává, aby se na úvodní stránce blogů z fotečky jeden a tentýž blogger usmíval hned dvakrát, na lidovky.cz se usmívá i čtyřikrát, nebo alespoň třikrát. Ale to je i výsledek toho, že bloggerů je málo, konkurence minimální a snaha zásobovat sekci blogů články ze strany hýčkaných, ale i nehýčkaných bloggerů, je mizerná.

 

Mizerná snaha je samozřejmě následovaná mizernou odezvou, ale i tím, že bogeři se navzájem neprovokují tak jako na idnes.cz, kde na jedno a totéž téma nasypou svůj názor dva, tři i více bloggerů v krátkém časovém rozmezí, během dne třeba i dvacet. Dvacet článků na jedno téma tam znamená dvacet různých pohledů. Mimo to zatímco na idnes.cz se trojice tipů redakce obměňují denně, na lidovky.cz visí týdny stále stejná šestice tipů redakce. Ani redakce lidovky.cz tedy nepodporuje tvůrčí úsilí bloggerů, nejspíš se ani neobtěžuje nějaké tipy vyhledávat. Redakci stačí, že podporuje své vyvolené, na jejichž spočítání stačí prsty jedné ruky.

 

Kruh se uzavírá. Administrátoři blogu na lidovkách nepodporují zdravé soutěžení mezi bloggery, čímž vyhánějí ty schopnější ke konkurenci. Zůstávají ti slabší, kteří si žárlivě střeží teritorium a vzájemně si notují, jak vystrnadili ty prostořeké nedávno nově příchozí, a za dva měsíce zase odchozí, a těší se, že jim nikdo nebude kalit jejich už tak dost stojaté kalné vody.

 

Ti skalní, co zůstávají, vědí, co dělají. Na jiných blozích by se totiž propadli na poslední místa a čtenáře by si nezískali. To na lidovkách mají spolehlivě sami sebe a přízeň administrace, která ochotně na měsíc zavěsí na jejich článek upoutávku, byt efekt tohoto činu je kontraproduktivní.

 

Svými poutanými i nepoutanými blogy totiž v žádném případě nemají sílu podporovat návštěvnost hostitelského serveru. Stále dokola stejných pět nabídek, nebo čtyřikrát stejná fotka bloggera jako upoutávka na jeho článek spíše odpudí.

 

Takto se tedy ti chránění privilegovaní, v bloggerském zákopu zakopaní a před případnou bloggerskou konkurencí bezpečně administrací ochráněni odvděčí za falešnou podporu svému hostitelskému serveru jistým zajištěním dalšího snížením návštěvnosti. Proto blogování na lidovkách nefrčí.

 

Zde je kopie mého posledního příspěvku do všeobecné bloggerské diskuze na Lidovkách poté, co adminky s některými bloggery svedli opravdu nechutné a nekonečné slovní souboje, které nic nevyřešily a nikdy na Lidovkách nic nevyřeší:

15.1.2011 14:26:41

Tahle diskuze jen podtrhuje úroveň blogu. Tu by měl číst povinně jako první instruktáž vždy ten, kdo zvažuje, zda si zde založí blog. A pětice sebou vyvolených a sebou bezmezně nadšených by měla pokoj od nově příchozích - žádní by nebyli.

Autor: Jana Šimonová 

Následně jsem byla vyhozena a oznámeno to bylo ostatním bloggerům takto:

15.1.2011 15:29:33

Pane Pavlíku, je hezké, že jste opět po delší době projevil přání o výměnu administrace. Ale mohu Vás ujistit, že vyměněny nebudeme:-)
A pro ty z vás, které by zajímalo, kam se poděla Jana Šimonová. Tato paní už u nás nebude publikovat. V systému máme statistiku, která ukáže, kdo si kolikrát z jaké IP adresy článek otevřel a naklikal karmu. Pokud vás překvapila vysoká čtenost článku pí Šimonové o blogování na Lidovkách, tak vězte, že autorka celkem 1840krát zmáčkla klávesu F5 a čtenost tak vysoko si vyhnala sama. Totéž pak udělala u svého posledního článku o papeži. Na ten kdosi z její IP adresy kliknul celkem 345x. Statistika ukázala, že článek vložila ve 12.29 a o dvě minuty později měla čtenost 177. Což jak jistě všichni uznáte, je skutečně divné. Přesto, když viděla, že i navzdory její snaze reputace neroste, stáhla článek do soukromých, což je v rozporu s kodexem. Je jasné, že každý bloger si svůj článek několikrát otevře, třeba aby zkontroloval diskusi. V tomto případě se ovšem jedná o záměrnou manipulaci se čteností (karmu tak snadno zfalšovat nelze, počítá se jen jednou z každé IP adresy). Trestem za tento podvod je zákaz blogování.

Autor: Miluše Trefancová

 

 

Adminky na Lidovkách vidí nikoli moji IP adresu, tedy jednu ze tří, které mám přiděleny, ale bránu nad mojí domácí PC sítí, přičemž za bránou nejsou jen  moje počítače, to za prvé. Za druhé i zde se otevírají články opakovaně dost často kvůli nahlížení do diskuzí, jestli je něco nového, nebo ne. Mimo to jsem na Lidovkách od doby zavedení si blogu zde nepsala nic nového, jen vánoční a novoroční příná, jeden článek o papežovi, jako i zde, který jsem i zde stáhla do soukromých, je to totiž v podstatě moje soukromé vyjádření úcty polskému papeži, nic jiného, jsem neveřící. Kromě toho, že jsem na Lidovkách už nemínila psát, chtěla jsem tam zanechat článek o tom, proč podle mne na Lidovkách blog nefrčí. To mi bylo jasné, že brzy za tento počin vyfrčím já. Překvapilo mne, že mi 17 lidí dalo hlas, což na Lidovky je úctyhodné, a že v diskuzi se sešlo téměř 90 příspěvků, než to adminky poslaly k čertu.

Podle svojí statistiky na články zde klikám asi 700 krát denně. To bych nikdy neřekla, kdybych to nenechala počítat. Pokud je na mých domácích PC návštěva a rodinní příslušníci, tak to asi bude záhul větší. Doufám, že zde moje klikání třeba i 100 krát denně na jeden můj vlastní článek z mojí IP adresy, kterou zase admini nevidí, případně 700 krát kliknutí na moje články různé nebude bráno jako tragédie ani jako záškodnická činnost.

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 20.1.2011 3:44 | karma článku: 20,52 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.