Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fenomén blog

Blog je literární útvar, praprapravnuk podčárníku, jinak také fejetonu. Jako správný praprapravnuk na rozdíl od svého praprapradědečka využívá moderní techniku a zároveň se „poněkud nevyved“, čili je to nezvedené pachole, hubaté, nevděčné, neuctivé, chybí mu tolerance a formát, zato o to rychleji pálí, vynáší soudy a kritizuje i své nejbližší příbuzné a chlebodárce, nerespektuje dozor, kolikrát i švindluje, pošklebuje se vůbec je málo uctivý. No, je to nečesaný harant moderní doby, co bychom si to lakovali do růžova.

 

Má to význam o takového malého zbojníka pečovat, vykrmovat ho, šlechtit a poskytovat mu prostor pro růst a vlastní realizaci? Ale ano. Je totiž užitečný pro svůj hostitelský server při nejmenším jako žirafí mládě pro celou ZOO včetně medvědů, lachtanů a krokodýlů. Zvyšuje návštěvnost, budí zvědavost, láká i ty nemladší a nejovlivnitelnější občánky, kteří dokáží nahlédnout přes ohradu, případně které taťka vyzvedne do patřičné výše, ze které už mohou koukat … a kafrat, krafat, kibicovat, glosovat, argumentovat,…

 

Blogy mají vícero významů. Jednak jsou neškodným a spolehlivým ventilem pro odpouštění přemíry adrenalinu samotných bloggerů a diskutérů, jednak přinášejí svému hostitelskému serveru vyšší návštěvnost, a tudíž i vyšší počet zhlédnutí reklam na něm uváděných, čili i větší zisk serveru ze samotných reklam, jednak jsou cenným zdrojem průzkumu veřejného mínění. Netřeba ploužit se s dotazníkem po bytech a chodnících a odchytávat jakžtakž přívětivé občany k vyplňování dotazníků. Stačí si bedlivě pročíst a analyzovat to, co lidé píší, a jaká je odezva na to, co píší. Většinou píší o aktuálních událostech, problémech, o tom, o čem by právě byly ty dotazníky a ankety, pro které by najatí agenti pracně odchytávali respondenty v davech po městech pobíhajících či ploužících se občanů.

 

Blogy tedy jsou užitečné a mají své místo na internetu, v srdcích bloggerů i čtenářů a v marketingových a lobbistických odděleních organizací, kterým jde o veřejné mínění. Blogy i diskuze pod nimi mohou být a jsou i polem nedozírných rozměrů pro manipulaci veřejným míněním, potažmo veřejností. Je ale nutné, aby blogy byly hojně navštěvovány, čteny, diskutovány a hlavně psány. Na jedno téma houf blogů, to je ono. Vyvolá to střet názorů a hutné diskuze, napěchované stovkami, mnohdy dokonce i tisíci diskuzních příspěvků, které mohou být cenným zdrojem pro špióny-průzkumníky veřejného mínění a zároveň pro manipulanty veřejným míněním.

 

Blogy sledují bystrá očka sběratelů veřejného mínění a diskuze pod blogy se mnohdy čeří nejen střety mezi samotnými bloggery a jejich čtenáři, ale i za přispěním tzv. roztleskávačů a propagátorů nějakého veřejného mínění jejich osobitými a nepřehlédnutelnými vstupy. Nedostaví-li se takoví nepřehlédnutelní elementi do diskuze včas, doslova tam chybí a osazenstvem jsou upřímně vyhlíženi, aby se následně obě strany přivítaly vzájemnými výpady a poštěkáváním za tiché zlomyslné radosti umírněných, kteří jen čtou a nezviditelňují se.

 

Mlčící bloggeři nebo bloggeři neschopní vyslovit myšlenky na všeobecné dění, případně bloggeři píšící pouze na téma, jak tři kačenky pluly pod mostem, jak zestárly tváře spolužáků, kteří ještě nepomřeli, nebo jak chutná pejskovi a vnoučatům, jsou hotovým neštěstím. Pokud způsobí nějakou reakci, tak nejpravděpodobněji odchod posledních skalních čtenářů a potenciálních návštěvníků hostitelského serveru, kteří svým klikáním vydělávali serveru za reklamy a dali možnost serveru ovlivňovat jejich smýšlení. Jinak řečeno díky skomírajícímu blogu bude skomírat i hostitelský server.

 

V záplavě těch nervy drásajících a ke klikání zvoucích agresivních blogů se ovšem nějaký ten blog, který jen případného čtenáře pohladí po duši a k návratu a opětovnému čtení již nevolá, ztratí, dokonce může být i vítaným opakem a do jistého slova smyslu zpestřením.

 

Kdysi prý na serveru idnes.cz vznikl blog jen tak na zkoušku, jestli se to osvědčí. Vedení mu nepřikládalo žádný význam a hodlalo „parazitování“ bloggerů přežvýknout maximálně na půl roku, avšak … Zjistilo se, že jde o užitečnou symbiózu a blog na idens.cz se rozrostl, zmohutněl, získal si oblibu, je opečováván, vykrmován a šlechtěn.

 

Ve stejně dobré symbióze vedle sebe existují jak blogy agresivních bloggerů, reagujících s rychlostí přenosu zvuku a kouřových signálů na současné dění v politice a ve společnosti, tak i blogy milovníků přírody a krásna, kteří se vždy probudí jako polospící ježek, dovrávorají se s nějakými pěknými obrázky a postřehy pro potěchu oka a duše, nebo potenciálním čtenářům udělí chvilku poezie a zase se tiše vytratí, aniž by se v diskuzích divoce prali o svůj názor.

 

O užitečnosti blogu jako takovém už jsem psala, pouze jsem opomenula skutečnost, že mezi bloggery takto vznikají přátelství, manželství, partnerství a touha po opakovaných setkáních nejen kvůli pijatice, obžerství, zpívánkám a tanečkům, ale i kvůli názorové výměně na bloggery několikrát úspěšně přetřesená témata. Kam se hrabe praprapradědeček podčárník, byť by kráčel v lakýrkách, kvádru a s motýlkem pod krkem, na praprapravnuka bloga, byť poskakuje v teniskách a šortkách, se slamákem na hlavě.

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 13.1.2011 15:15 | karma článku: 20,56 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.